Părintele Nicolae Bordașiu a vorbit la München despre chinurile din închisorile comuniste

La conferința de la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului din 6 iulie 2018 din München, pr. Nicolae Bordașiu a vorbit celor prezenți despre chinurile îndurate în detenția comunistă.

Pr. Nicolae a relatat credincioșilor încercările pe care le-a întâmpinat în închisoare și a evidențiat anii de pribegie prin satele de pe Valea Crișurilor înainte de arestare.

El a vorbit și despre relația apropiată cu părintele Arsenie Boca.

În cadrul  conferinței cu tema „Marea Unire – împlinirea unui vis al românilor de pretutindeni”, părintele a făcut referire la „credința ortodoxă care a ținut vii conștiința unității de limbă și de neam”.

În expunerea sa, pr. Nicolae a amintit și de rolul jucat de unele școli din Arad și Oradea, care au cultivat sentimentele conștiinței naționale în rândul tinerilor.

Părintele Bordașiu a amintit că la pregătirea Marii Adunări de la Alba Iulia au participat: tânărul învățător Gheorghe Bordașiu, tatăl pr. Nicolae, pr. Nicolae Malița și Gavril Iovan, tatăl marelui duhovnic Ioan Iovan.

La finalul conferinței, Preasfințitul Părinte Sofian, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, i-a mulțumit pr. Nicolae pentru „ceasurile de taină”, invitându-l la sfințirea Centrului Bisericesc de la München, care se află în construcție.

Duminică, 8 iulie 2018, părintele Nicolae a slujit Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană de la Nürnberg.

Părintele Nicolae Bordașiu

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A facut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la mănăstirea Antim.

Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns șapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare.

Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oara in România gama globulina din sânge retro-placentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Parintele Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Foto credit: Foto credit: Parohia Ortodoxă Română din München/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente