Părintele Nicolae Bordaşiu a conferenţiat la München despre Marea Unire

Părintele Nicolae Bordaşiu a susţinut vineri o conferinţă la München despre Marea Unire.

Conferința de la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” a fost precedată de taina Sfântului Maslu prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul.

„Marea Unire – împlinirea unui vis al românilor de pretutindeni” a fost tema conferinţei desfăşurate în biserica „Sf. Willibrord” de pe Blumen-Str. 36 din München (80331).

Tatăl părintelui Nicolae, pr. Gheorghe Bordașiu, pe atunci tânăr învățător, a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, ca reprezentant al satului Săbolciu, de pe Valea Crișului.

Părintele Nicolae Bordaşiu

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A facut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la mănăstirea Antim.

Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns șapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare.

Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oara in România gama globulina din sânge retro-placentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Parintele Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română din München/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente