Părintele Mitropolit Andrei a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost ales miercuri membru de onoare al Academiei Române.

Părintele Mitropolit Andrei a devenit membru de onoare al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române. Ierarhul este și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

Mitropolitul Andrei este unul dintre fondatorii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a cărei Facultate de Teologie a condus-o ca decan timp de două mandate, și întemeietorul și coordonatorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran” a aceleiași facultăți.


Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949 la Oarța de Sus, în județul Maramureș. A urmat liceul la Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (1967-1972) și apoi a lucrat ca inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând din 1976 a studiat la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, iar în 1998 a devenit Doctor în Teologie al Facultății de Teologie din București.

În august 1978 a fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. În 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în același an devenind episcop titular. În 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În 2011, Sfântul Sinod l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente