Părintele Ion Păun (1942 – 2021), slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al credincioșilor

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Ion Păun, oficiată sâmbătă, 13 februarie 2021, la biserica Parohiei Vârteju, localitatea Măgurele, Protoieria Ilfov Sud:


Am primit cu durere sufletească vestea trecerii din această viață, în ziua de joi, 11 februarie 2021, a Părintelui pensionar Ion Păun, fost preot paroh al Parohiei Călțuna, Protopopiatul Ilfov Sud, pe seama căreia a fost îmbisericit.

Părintele Ion Păun s-a născut la data de 21 aprilie 1942, în localitatea Clinceni, județul Ilfov. Părinții săi, Nicolae și Maria, i-au insuflat din fragedă pruncie dragostea de Dumnezeu și de semeni și i-au acordat tot sprijinul pentru împlinirea vocației sale preoţeşti.

A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la Curtea de Argeș. În anul 1978, s-a căsătorit cu domnișoara Elena – Adela Datcu, patru ani mai târziu, tânăra familie creștină fiind binecuvântată de Dumnezeu cu nașterea copilului Geo – Mihai.

La data de 3 decembrie 1978 a fost hirotonit diacon, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar după trei zile, cu ocazia prăznuirii hramului nou-încredințatei parohii, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a fost hirotonit preot, în Catedrala Patriarhală, pe seama Parohiei Zădăriciu, din județul Giurgiu, fiind hirotesit şi duhovnic.

La Parohia Zădăriciu, Părintele Ion Păun a găsit o biserică aflată în stare avansată de degradare, construind în locul ei o biserică nouă și încăpătoare,  care să corespundă necesităților liturgice din comunitate, împodobind-o și cu pictură nouă, sfințită în anul 1986, la slujba de târnosire a bisericii.

Tot în această perioadă, a fost delegat de către Arhiepiscopia Bucureștilor și pentru a suplini Parohia Vânătorii Mari, din județul Giurgiu, ocupându-se de pictarea integrală a lăcașului de cult, lucrare binecuvântată prin slujba de târnosire, care a avut loc în anul 1988, când a primit și rangul preoțesc de sachelar.

Începând cu data de 1 decembrie 1990, Părintele Ion Păun a fost transferat, în interes de serviciu, la Parohia Călțuna, din Comuna Clinceni, județul Ilfov, întorcându-se, cu voia lui Dumnezeu, în locurile natale, în care a păstorit „turma cea cuvântătoare, pe calea mântuirii” timp peste trei decenii, până la momentul chemării sale în ceata slujitorilor din ceruri.

La această parohie, Părintele Ion Păun și întreaga comunitate aveau să treacă printr-o situație tragică, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2010, când vechea biserică a ars în întregime, în urma unui scurt circuit electric, nemaiputând fi reconstruită.

Cu credință neclintită în ocrotirea lui Dumnezeu, cu nădejde în ajutorul Său, și cu dragoste față de El și față de aproapele, dar și cu multă răbdare și tact pastoral, a inițiat demersurile pentru edificarea unui nou paraclis în care să se desfășoare temporar slujbele religioase, dar și pentru construirea noii biserici la Parohia Călțuna, din Protopopiatul Ilfov Sud, pe care a ridicat-o parțial până la pensionarea sa. După pensionare (2013), a fost îmbisericit pe seama aceleiași parohii, Călțuna.

A fost un preot gospodar, ctitor și restaurator de lăcașuri sfinte, aceste calități evidențiindu-se în amplele lucrări de consolidare și restaurare efectuate la bisericile unde a slujit. Pentru frumoasa și bogata sa activitate în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor, Părintele Ion Păun a primit, în anul 1994, din partea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist, rangul de iconom stavrofor.

Părintele Ion Păun s-a remarcat ca un părinte blând și destoinic, darnic și harnic, cunoscut pentru viața sa virtuoasă și pentru faptele filantropice.

A răspuns mereu solicitărilor credincioșilor, a colaborat în mod exemplar cu preoții din vecinătate, fiind un model de slujire, înțelegere și întrajutorare, motiv pentru care, în anul 2013, i-am acordat Diploma de onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ca semn de recunoaștere a întregii activități pastorale desfășurate timp de 35 de ani în slujirea preoțească.

În aceste momente de grea încercare pentru familia Părintelui Ion Păun, pentru credincioșii pe care i-a păstorit și pentru toți cei care l-au cunoscut şi apreciat, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească sufletul slujitorului Său, Ion preotul, împreună cu drepții în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: pexels.com


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente