Părintele Grigore Melinte – slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al credincioșilor

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preotului Grigore Melinte, preot pensionar –  îmbisericit pe seama parohiei Sfinții Trei Ierarhi – Pantelimon, Protoieria Ilfov Sud, vineri, 28 septembrie 2018:


Am primit cu durere vestea trecerii din această viață a Părintelui Grigore Melinte, în ziua miercuri, 26 septembrie 2018. După o activitate pastorală rodnică, de 35 de ani, dintre care 28 de ani ca preot paroh al Parohiei Cernica – Protopopiatul Ilfov Sud, Părintele Grigore Melinte s-a mutat la viața veșnică, de unde se roagă neîncetat pentru cei care l-au cunoscut.

Părintele Grigore Melinte s-a născut la data de 31 august 1949, în localitatea Călugăreni, județul Neamț. Părinții săi, Vasile și Minodora, din fragedă pruncie i-au insuflat tânărului Grigore dragostea de Dumnezeu și de semeni și i-au acordat tot sprijinul pentru împlinirea vocației sale preoţeşti.

Astfel, după absolvirea școlii generale, a început studiile la Seminarul Teologic din București, rămânând în amintirea celor care l-au cunoscut ca fiind un elev studios, iubitor de rugăciune, preocupat permanent de cele duhovnicești.

După încheierea studiilor seminariale, s-a căsătorit în anul 1971 cu Anica Mîndru, căsătorie care a fost binecuvântată de Dumnezeu cu doi copii: Marius-Cristian (născut în 1973), care a urmat vocația de preot asemenea tatălui său, și Gabriela-Iuliana (născută în 1979).

La data de 25 noiembrie 1982, Părintele Grigore Melinte a fost hirotonit diacon, de Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar a doua zi, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Dorobanțu, Protopopiatul Călărași, fiind hirotesit şi duhovnic. A slujit la parohiile Dorobanțu (1982-1985) și Podari (1985-1989), din Protopopiatul Călăraşi, și, între 1989 și 2017, la Parohia Cernica, Protopopiatul Ilfov Sud.

A fost un preot gospodar, ctitor și restaurator de lăcașuri sfinte, aceste calităţi ale lui evidenţiindu-se în lucrările de consolidare şi restaurare la bisericile unde a slujit, precum şi în construirea unei noi biserici – ctitorie a familiei Melinte, la Parohia Sfinții Trei Ierarhi – Pantelimon, din Protopopiatul Ilfov Sud.

Astfel, pentru frumoasa și bogata sa activitate în a sluji „lui Dumnezeu și oamenilor”, Preacucernicia Sa a primit în anul 1991 vizita arhierească a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, care, cu ocazia târnosirii bisericii Parohiei Cernica, i-a conferit rangul de iconom stavrofor.

Părintele Grigore Melinte s-a remarcat ca fiind un părinte blând și destoinic, cunoscut pentru viața sa virtuoasă, care a răspuns mereu tuturor solicitărilor credincioșilor, încercând în toate zilele vieții sale „să se facă tuturor toate”, ca să dobândească pe cei mai mulți, sau măcar pe unii să-i ducă spre mântuire.

A colaborat în mod exemplar cu preoții coslujitori și cu preoții din vecinătate, cu reprezentanții Protopopiatului și ai Centrului eparhial, fiind un model de slujire, înțelegere și întrajutorare.

Preacucernicia Sa a acordat o atenţie deosebită activităţilor duhovniceşti şi educaţionale adresate tinerilor şi copiilor din parohie, în mod special prin programele catehetice Hristos împărtășit copiilor și Alege școala, precum şi printr-o activitate filantropică intensă, ajutând material şi financiar persoanele vulnerabile din punct de vedere social și copiii care se aflau în pericol de abandon școlar.

De cele mai multe ori, în predicile sale bine pregătite, ca și în cuvântările ocazionale, Preacucernicul Părinte Grigore Melinte a evidențiat adesea importanța unității familiei creștine și a creșterii copiilor în armonia vieții bisericești, împărtășirea tuturor membrilor familiei cu Sfintele Taine și semnificația deosebită a rugăciunii în comun a acestora.

În aceste momente de grea încercare pentru familia Părintelui Grigore Melinte, pentru credincioşii pe care i-a păstorit și pentru toți cei care l-au cunoscut şi apreciat, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul slujitorului Său Preotul Grigore împreună cu drepţii în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam! 

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente