Părintele Ghervasie din Patra propus spre canonizare Patriarhiei Ecumenice

Părintele Ghervasie Paraskevopoulos care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Girokomeio din Patra ar putea fi canonizat în curând.

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Greciei întrunit marți la Atena a anunțat că va înainta Patriarhiei Ecumenice dosarul de canonizare. Datele colectate și argumentele pentru declararea sfințeniei cuviosului Ghervasie au fost analizate de o comisie a Bisericii Greciei începând cu luna iunie a acestui an.

Dacă decizia Patriarhiei Ecumenice va fi favorabilă, cuviosul ar putea fi înscris în Sinaxarele Bisericii Ortodoxe la numai 55 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Cunoscut pentru activitatea sa filantropică mai ales în rândul celor 7.000 de refugiați veniți în Patra după Catastrofa din Smirna, Ghervasie Paraskevopoulos a fost o mare personalitate religioasă și culturală în istoria contemporană a orașului.

Prezența sa blândă, jertfa de sine, slujirea neobosită au făcut din Părintele Ghervasie un adevărat model de cleric și un exemplu de creștin.

Cuviosul Ghervasie este iubit de credincioșii greci care au aplaudat la propriu în Biserica „Sfânta Treime” din Patra când Mitropolitul Hrisostom a anunțat începerea demersurilor de canonizare.


Arhimandritul Ghervasie Paraskevopoulos, originar din Nymfasia, Gortyna, s-a născut pe 1 ianuarie 1877.

Icoana Părintelui Ghervasie Paraskevopoulos din Patra. ©Ekklisia Online

A intrat ca novice la Mănăstirea Kernitsa la vârsta de 13 ani. În 1897, a mers la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Girokomeio din Patra, unde a rămas până la finalul vieții.

A fost tuns în monahism la vârsta de 26 ani. În 1905 a absolvit seminarul Rizario, care se afla sub coordonarea Sfântului Nectarie din Eghina.

La 33 de ani a devenit preot, iar patru ani mai târziu și-a susținut teza de doctorat în teologie.

A fost preot militar pe perioada Războaielor Balcanice (1912-1913).

După Catastrofa din Smirna din 1922, părintele Ghervasie a stat aproape de cei peste 7.000 de refugiați care s-au stabilit în Patra.

Activitatea sa filantropică, prezența sa blândă, jertfa de sine neegoistă, slujirea neobosită au făcut din părintele Ghervasie un adevărat model de cleric și un exemplu de creștin.

A trecut la Domnul în data de 30 iunie 1964, la vârsta de 87 de ani.

Foto credit: paraklisi.blogspot

Comentarii Facebook


Știri recente