Părintele Constantin Necula a primit Crucea Voievodală Maramureșeană. PS Iustin l-a numit „Apostolul tinerilor”

PS Iustin i-a oferit duminică Părintelui Constantin Necula, pe care l-a numit „Apostolul tinerilor”, Crucea Voievodală Maramureșeană. Evenimentul a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala episcopală din Baia Mare.

Ceremonialul liturgic a fost oficiat de Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Părintele Necula și cu un sobor de preoți și diaconi din Eparhie.

După citirea textului evanghelic duminical (Lc. 13: 10-17), Pr. Conf. Constantin Necula a rostit o omilie în care a subliniat faptul că Vindecarea femeii gârbove este o Evanghelie despre fiecare dintre noi.

Suntem personajul Evangheliei acesteia. Suntem pe rând când femeia gârbovă, când fariseii ce păzim legea şi care-I fixăm Mântuitorului Hristos fişa postului, a spus părintele profesor.

În același context, Pr. Necula a vorbit și despre întâietatea iubirii în fața Legii:

Biserica nu ne-a pus pe preoţi să fim feudali peste Ea. Ne-a pus Hristos în biserici slujitorii Lui ca să înţelegem că nu este nici o zi oprită să lucrezi vineri, nu este nici o zi oprită să-l ajuţi pe celălalt, nu există nici o lege care să ne interzică să iubim aproapele în zi de praznic şi de duminică.

Vorbind despre empatizarea cu cel aflat în suferință, sfinția sa a precizat faptul că înainte de a investi finanţe în vindecarea aproapelui, trebuie să investim iubire.

Trebuie să punem mâna pe bolnav, nu doar să-l privim la aparate, să-l simţim că-i aproapele nostru, că-i carne ca noi, că-i viaţă ca noi, că-i respiraţie ca noi, că oricât de bun ai vrea să fii ca medic, boala miroase, bolnavul nu-i de suportat, decât dacă Hristos îl face de suportat împreună cu El.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, cu prilejul acordării Crucii Voievodale Maramureșene, PS Iustin l-a numit pe Părintele Necula „Apostolul tinerilor”.

Cea mai importantă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmatrului i-a fost acordată părintelui profesor „în semn de înaltă apreciere, multă preţuire şi părintească recunoştinţă pentru călătoria duhovnicească pe care o face împreună cu tinerii României creştine spre Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa, cultivând cu gingăşie şi nobleţe voievodală tot ce au mai frumos şi mai sublim tinerii vremurilor noastre şi îndemnându-i să-şi pună cea mai de preţ comoară – tinereţea – în slujba Bisericii şi a neamului”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I al României. După slujbă, PS Iustin a spus că Majestatea Sa a fost un om vertical, de o moralitate cuceritoare şi pilduitoare, un stâlp al demnităţii, al fidelităţii faţă de credinţa noastră ortodoxă şi faţă de valorile neamului românesc, un bărbat de stat.

În după-amiaza zilei, Pr. Constantin Necula a susținut o conferință în Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente