Părintele Constantin Dogaru (1954-2013) – vrednic slujitor al Bisericii și al culturii românești –

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a PC. Pr. Constantin Dogaru, duminică, 30 iunie 2013 – Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 26 iunie 2013 a trecut din această viață Părintele Constantin Dogaru de la Parohia „Sfântul Vasile”, Protopopiatul Ploiești, Arhiepiscopia Bucureștilor.

Părintele Constantin Dogaru s-a născut la data de 23 martie 1954, în satul Ciupelnița, comuna Dumbrava, județul Prahova. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în satul natal, iar în anul 1973 a absolvit Liceul Teoretic „I. L. Caragiale” din Ploiești. A finalizat studiile seminariale la București în anul 1978, ca șef de promoție. În același an, s-a înscris la Institutul Teologic din Capitală, obținând licența în anul 1982.

În august 1978, s-a căsătorit cu Maria Dascălu, iar Dumnezeu a binecuvântat această familie cu doi copii: Veronica și Iuliana. În noiembrie 1978, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cornurile de Jos, comuna Drăgănești, jud. Prahova, unde a activat până în anul 1992. În perioada în care a slujit ca preot la Parohia Cornurile de Jos, a inițiat și coordonat reparația bisericii, a clopotniței, a casei parohiale și restaurarea picturii.

Începând din anul 1992, a fost numit preot coslujitor la Parohia „Sfântul Vasile” din Ploiești, unde a avut o frumoasă activitate pastorală, fiind un bun duhovnic, iubit și apreciat de credincioși pentru activitatea sa, dar mai ales pentru predicile frumoase pe care le rostea.

Pe lângă rodnica și apreciata sa slujire pastorală, a avut o bogată activitate culturală, încununată prin tipărirea a patru lucrări: Ființa la răspântiile limbajului (2000), Capete apocrife (2004), Palimpsest (2005), Constantin Noica în mărturisirile unui preot ortodox (2008). A cincea lucrare se află în manuscris, așteptând lumina tiparului. Lucrările publicate de Părintele Constantin Dogaru s-au bucurat de recenzii elogioase scrise de intelectuali proeminenți ai culturii românești.

Începând din anul 2002, Părintele Constantin Dogaru a fost membru al Fundației Oamenilor de Știință Prahova. A ținut seminarii pe teme filosofice studenților de la Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești și a participat la diferite conferințe pe teme religioase și culturale în Ploiești, București, Brașov și Târgu Jiu.

La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea Învierii de obște, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată și parohia îndoliată, precum și spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toți să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Constantin Dogaru.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihnă în lumina și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente