Părintele arhimandrit Mina Dobzeu a fost înmormântat la Catedrala din Huşi

Arhimandritul Mina Dobzeu a fost condus sâmbătă pe ultimul drum de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi numeroşi credincioşi care au venit la Huşi să-i aducă un ultim omagiu.

Rămas în istorie ca un mare apărător al Ortodoxiei în perioada comunistă, părintele Mina a fost cel care l-a botezat în temniţă pe Nicolae Steinhardt, viitorul monah care va scrie „Jurnalul fericirii”.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Slujba înmormântării a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Episcopală, informează doxologia.ro

La finalul Liturghiei, Preasfinţitul Părinte Ignatie a rostit un scurt cuvânt despre părintele Mina „cel care toată viața s-a dovedit a fi un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, un autentic mărturisitor în vremuri de prigoană, în vremuri ostile pentru Biserica noastră, un mare rugător”.

Am săvârșit Liturghia aceasta cu gândul la Părintele Mina, care a fost un far călăuzitor pentru mulți dintre dumneavoastră care l-ați cunoscut, care ați venit să luați de la el cuvânt de zidire și să vă întremați sufletește. Dăm slavă lui Dumnezeu și-l rugăm să-l odihnească pe Părintele în lumina cea necreată pe care el a iubit-o foarte, foarte mult.

Părintele Mina a fost un dascăl al rugăciunii 

După prima parte a slujbei prohodirii, înainte de înhumare, au avut loc cuvântările şi prezentarea mesajelor de condoleanţe.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său Arhim. Mina în ceata cuvioşilor mărturisitori, iar Preasfinţitului Părinte Ignatie, obştii Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi, precum şi tuturor celor care l-au cunoscut și iubit, le adresăm cuvânt de compasiune și binecuvântare întru nădejdea neclintită a Învierii de obşte, a luminii şi păcii din Împărăţia Preasfintei Treimi, a spus Patriarhul Daniel în cuvântul său.

La final, sicriul cu trupul celui adormit a fost purtat de părinți în sunet de clopot în jurul Catedralei, după care a fost depus în mormântul săpat în curtea locașului de cult, întru nădejdea învierii şi a vieţii de veci.

Părintele Mina Dobzeu

S-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (pe teritoriul actual al Republicii Moldova).

La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 a fost tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În perioada 1948-1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală. În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din București), scos din monahism și condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

A ieșit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul adus de comunism.

După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente