Parastas pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul

La Catedrala Patriarhală din București, sâmbătă, 27 iulie 2013, după Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu la comemorarea a 6 ani de la trecerea sa la cele veșnice (30 iulie 2007).

Alături de Preasfinția Sa s-a aflat un sobor de preoți și diaconi, iar la slujba de pomenire au fost prezenți preoți, monahi, monahii, membri ai familiei Părintelui Patriarh Teoctist și alți credincioși din București și din țară.

În cuvânt de aducere aminte, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, păstor iubit al turmei cuvântătoare a lui Hristos Dumnezeu, al cărui chip plin de lumină și personalitate remarcabilă nu pot fi cuprinse în cuvinte, după cum l-a numit Preasfinția Sa.

„Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios și harnic. A păstorit în vreme de opreliști comuniste, dar și de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe și jertfelnicie, multă înțelepciune și luptă duhovnicească. De aceea, experiența rugăciunii i-a fost izvor de putere spirituală, de curaj și înțelepciune, de bunătate și iertare, de dialog și cooperare atât în vreme de necaz și suferință, cât și în timp de noi speranțe și multiple împliniri”, a spus Preasfinția Sa.

„Fiind un om total dăruit lui Hristos și Bisericii Sale, un martor și mărturisitor al Crucii și învierii lui Hristos în viața Bisericii și a poporului român, un păstor harnic și un luptător înțelept, un slujitor al unității creștine și al apropierii dintre oameni și o lumină pentru lucrarea misionară a Bisericii Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist va rămâne pururi în mintea și inima tuturor celor ce l-au cunoscut și au admirat chipul său luminos și bunătatea sa sufletească ca un părinte blând si iubitor al turmei celei cuvântătoare ce i-a fost încredințată. Veșnică lui pomenire din neam în neam!”, a încheiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Varsanufie.

La final a fost oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul.

Comentarii Facebook


Știri recente