Parastas pentru pr. Ioan Ică senior, la Sibiu | „Pomenirea părintelui este veşnică”

„Pomenirea părintelui profesor este veşnică pentru că suntem încredinţaţi că toţi cei care l-am avut profesor sau coleg, cei care suntem preoţi, de fiecare dată când săvârşim Sfânta Liturghie scoatem părticică la proscomidie pentru dânsul”, a spus părintele conf. Daniel Buda la slujba de pomenire oficiată sâmbătă pentru pr. Ioan Ică senior în catedrala din Sibiu.

Părintele decan Daniel Buda a evidenţiat că părintele profesor este „pomenit de zeci de generaţii de studenţi” şi a îndemnat să-l purtăm în rugăciuni.

„Pentru noi, cei care suntem la catedră, dar şi pentru studenţii care se pregătesc să slujească la Sfântul Altar, există şi o altă formă de cinstire, şi anume de a-i implementa şi urma valorile pe care părintele profesor Ioan Ică senior le-a promovat şi în care a crezut întreaga sa viaţă”, a spus părintele decan.

Parastasul oficiat la împlinirea a 40 de zile de la moartea părintelui Ioan Ică sr. a fost prezidat de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

„Înaltpreafinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu împărtăşeşte dragoste părintească, adâncă compasiune şi cuvânt de întărire familiei îndoliate pentru despărţirea de părintele profesor. De asemenea, însoţeşte cuvioasă rugăciune trecerea la cele veşnice a părintelui profesor, purtându-l în rugăciuniele sale, în sufletul Înaltpreasfinţiei sale, pentru că au fost prieteni apropiaţi, au fost colegi şi Îl roagă pe Dumnezeu să-l aşeze împreună cu sfinţii Săi în Împărăţia Cerurilor”, a spus părintele vicar.

La slujbă au fost prezenţi membrii familiei părintelui profesor Ioan Ică senior, rude, apropiaţi şi ucenici ai marelui profesor de teologie.

Pr. Ioan Ică senior

Părintele Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice pe 12 aprilie 2021.

S-a născut la Sibiu în anul 1932. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu între 1951 și 1955.

În perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea teologie dogmatică și simbolică comparată.

A fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 și preot în 13 iunie 1972 pe seama capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu de mitropolitul Nicolae Mladin. A fost hirotesit iconom-stavrofor în 1976.

În perioada 1961-1968 a ocupat un post administrativ la Institutul Teologic din Sibiu, iar mai apoi a fost numit lector pentru limbile engleză şi germană (1968-1973), lector şi apoi conferenţiar (1974-1976) pentru Îndrumări misionare.

Din 1976 şi până în 1994 a fost profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică şi Simbolică la acelaşi institut. În 1994 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a fost decan în perioada 1996-2000.

A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la mai multe întruniri ecumenice internaţionale, a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu Biserica luterană. A participat la diferite sesiuni ale Conferinţei creştine pentru pace, iar în perioada 1978-1992 a fost redactor responsabil al revistei Mitropolia Ardealului.

În 2017 a primit Crucea Patriarhală.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente