Parastas pentru Părintele Dumitru Stăniloae, la Mănăstirea Cernica

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a oficiat astăzi, 5 octombrie 2013, în Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Cernica din județul Ilfov slujba Parastasului pentru Părintele Dumitru Stăniloae, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la trecerea sa la Domnul. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au fost prezenți de asemenea și participanții la Congresul internațional de Teologie închinat Părintelui Dumitru Stăniloae, desfășurat, în aceste zile, la Palatul Patriarhiei.

Patriarhul României a rostit, cu acest prilej, un cuvânt intitulat: ODIHNĂ ÎN PACEA ȘI IUBIREA PREASFINTEI TREIMI în care, printre altele, a elogiat personalitatea și opera marelui teolog român, ca și legăturile pe care acesta le-a avut cu așezământul monahal de la Cernica, unde se află, astăzi, mormântul său: „În cimitirul Mănăstirii Cernica se află nu doar mormintele monahilor, ci și mormintele unor ierarhi, profesori de teologie, preoți și ale unor mireni, oameni de cultură, dar și ale unor oameni simpli. Toți aceștia odihnesc aici în pacea și iubirea Preasfintei Treimi și întru nădejdea învierii de obște și a vieții veșnice despre care a scris mult și frumos Părintele Dumitru Stăniloae ca teolog al Crucii și Învierii lui Hristos și al luminii Preasfintei Treimi. Cu câteva luni înainte de trecerea sa la Domnul Părintele Dumitru Stăniloae a vorbit aici la Mănăstirea Cernica tocmai despre sensul vieții creștine ca existență îndreptată spre Înviere și spre Împărăția iubirii veșnice a Preasfintei Treimi. Rugător și slujitor al Sfântului Altar în timpul vieții sale pe pământ Părintele Dumitru Stăniloae este acum rugător și în ceruri pentru mântuirea oamenilor, pentru Biserică și popor, iar lumina vieții sale și a teologiei sale rămâne pentru noi toți o făclie de înviere pe calea mântuirii și a vieții veșnice în Împărăția Preasfintei Treimi. Pacea și bucuria Învierii sunt tainic cuprinse în toate scrierile sale teologice și duhovnicești”.

La finalul slujbei de pomenire a fost lansată lucrarea „Părintele Dumitru Stăniloae – mărturii și evocări„, apărută recent la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Volumul a fost prezentat de Părintele Profesor Viorel Ioniță, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală: „În această carte sunt prezentate câteva din mărturiile și evocările celui ce a fost Părintele Profesor Dumitru Stăniloae. Regăsim evocări semnate mai întâi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, apoi de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, dar și de ierarhi, preoți, teologi și chiar credincioși. Am onoarea să subliniez că aceste mărturii vin ca un răspuns la discuțiile care au avut loc ieri și alaltăieri la Palatul Patriarhiei când s-a subliniat că procesul de continuă receptare a operei celui mai mare teolog ortodox român și reprezentativ teolog din întreaga lume pe parcursul secolului al XX-lea se face cu mult mai multă apropiere și adâncime dacă se cunoaște și viața sa”.

La final, a fost săvârșită slujba Trisaghionului la mormântul Părintelui Dumitru Stăniloae din cimitirul Mănăstirii Cernica.

Evenimentul a încheiat Congresul internațional de Teologie „Receptarea operei părintelui Dumitru Stăniloae astăzi. Timp de două zile, numeroși profesori și teologi din țară și străinătate au susținut referate despre receptarea operei marelui teolog român. Congresul a fost organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Comentarii Facebook


Știri recente