Parastas pentru eroii români din cimitirul Soultzmatt | Slujba va fi oficiată de Mitropolitul Iosif

Soldații români înhumați în cimitirul Soultzmatt din estul Franţei vor fi pomeniți sâmbătă, 19 iunie, în ziua Moșilor de vară. Sfânta Liturghie și slujba parastasului vor fi oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Programul integral:

  • 08:30 – Utrenia;
  • 10.00 – Sfânta Liturghie la capela Schaeffertal (la 400m de cimitir – Eglise de Schaeffertal – vezi locație);
  • 14.00 – Slujba de pomenire a soldaților români (la cimitir);
  • 14.30 – Ceremonia de depunere de coroane de flori, Imnul României și Imnul Franței.

Cimitirul militar din Soultzmatt

În cimitirul din Soultzmatt sunt înmormântaţi 678 soldaţi români, căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.  553 de morminte sunt individuale. În alte două morminte  comune (de la unul lipseşte inscripţia de la baza crucii)  se află osemintele a 125 de prizonieri („un întreg detaşament român”), care au murit de frig în noaptea de 27 spre 28 Ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

În data de 30 august 1919, statul francez a dăruit României platoul de la Val du Pâtre unde a fost amenajat actualul cimitir militar, pe locul fostului lagăr în care au fost suferit soldații români.

Cimitirul a fost inaugurat în 9 aprilie 1924 la ceremonie fiind prezenți Suveranii României de atunci: Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură, dintre care una poartă o inscripţie în limbile română şi franceză:

„Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente