Parastas pentru eroii luptei anticomuniste

În vecinătatea Muzeului Satului din Timișoara, la Pădurea Verde, a avut loc zilele trecute ceremonia de inaugurare și sfințire a Monumentului Rezistenței Anticomuniste din Banat, după finalizarea lucrărilor de reamenajare, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a adunat mai multe oficialități locale, între care Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș, Călin Dobra, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului, în mandatul căruia a fost înălțat monumentul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în debutul ceremoniei de inaugurare, un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Mitropolitană, condus de pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba Parastasului pentru cei 32 de eroi ai luptei anticomuniste, uciși în acest loc între anii 1949 și 1952. La finalul slujbei, pr. Ionel Popescu a adresat tuturor celor prezenți, din partea ierarhilor timișoreni, un cuvânt de apreciere și binecuvântare pentru gestul creștinesc de cinstire și de evocare a memoriei celor care „au plătit cu viața lor libertatea noastră”.

Un pios omagiu adus eroilor

Au urmat alocuțiuni din partea reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Timiș și a autorităților locale și județene prezente. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Timiș și a reprezentat un bun prilej de a le aduce un omagiu celor din acest colț de țară care au luptat și s-au jertfit pentru apărarea libertății, demnității și ființei noastre naționale, după cum a precizat Nicolae Robu, primarul Timișoarei:

„Mă bucur că am ajuns în stadiul să inaugurăm acest monument, prin care aducem un pios omagiu celor care au avut capacitatea de a se jertfi pentru ideea de demnitate, crezul că poporul român poate trăi într-un alt sistem de valori decât cel pe care au vrut să-l impună mai-marii vremii. Mișcarea de rezistență a fost o temă pe marginea căreia s-a scris mult, niciodată însă destul. Membrii grupării pot fi asemănați cu cavalerii medievali, eroi care au ales să se opună regimului, în ciuda pericolelor evidente, de care erau conștienți. Tatăl meu a avut parte și el de închisorile comuniste, fiind deținut politic. Din fericire, nu și-a pierdut viața, precum acești eroi, dar faptul că a trăit până la vârsta de 61 de ani s-a datorat și celor ce a pătimit în regim de teroare. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei ce și-au pierdut viețile în lupta împotriva comunismului și în toate luptele pentru mai binele acestui popor”.

Monumentul de la Pădurea Verde, ridicat pe o colină și reprezentat de o cruce, a fost sfințit în anul 2000 de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae, în prezența domnului Gheorghe Ciuhandu, primarul Timișoarei la acea vreme, a membrilor Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – Filiala Timiș, precum și a rudelor sau a apropiaților celor care au pierit în timpul prigoanei comuniste.

Plăcile memoriale din granit ce înconjoară monumentul sunt inscripționate cu numele celor mai aprigi luptători împotriva regimului comunist, care au murit în diverse închisori și lagăre pentru apărarea libertății poporului român, dar și cu numeroase creații literare ale unor mărturisitori precum Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu sau Radu Gyr.

Comentarii Facebook


Știri recente