Parastas pentru eroi la Lipnic, unde Sf. Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari cu ajutorul lui Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat sâmbătă un parastas pentru toți eroii români în centrul satului Lipnic, raionul Ocniţa, Republica Moldova, la bustul Sfântului Ștefan cel Mare. Slujba a fost în amintirea victoriei pe care domnitorul a obținut-o în acest loc asupra tătarilor, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Episcopul de Bălți a adus un omagiu sfântului domnitor și a subliniat importanţa pomenirii eroilor neamului. La ceremonie a participat și Ion Cușnir, primarul din Lipnic, care a susținut o alocuțiune.

În continuare, Maria Paladiuc, profesoară de istorie din Lipnic, a făcut o incursiune în istorie și a prezentat personalitatea și realizările Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare, precum şi lupta de la Lipnic.

PS Antonie a oficiat sâmbătă, 20 august 2022, un parastas pentru eroii români la Lipnic, locul unde Sf. Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari cu ajutorul lui Dumnezeu. Foto: Episcopia de Bălți

La ceremonie a participat și Părintele Florin Ţuşcanu din Roman, care a vorbit despre anul 1470, un an cu multe evenimente în viața Sfântului Ștefan cel Mare.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic cu poezii şi cântece interpretate de copiii de la Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din Lipnic şi de ansamblurile folclorice din sat: Ansamblul „Doruleţ” (conducător artistic Angela Cebotari) şi Ansamblul „Teiuşii” (conducător artistic Igor Vlad) de la Casa de Cultură din Lipnic.

În 20 august 1470 (după alte surse 1469), la Lipnic (Lipinți), în prezent raionul Ocnița, Republica Moldova, a avut loc o bătălie în care oastea Sfântului Ștefan cel Mare a învins tătarii din Hoarda de Aur a Hanului Mamac, veniți de la râul Volga.

Românii i-au atacat cu săgețile pe tătarii intrați în Moldova, aceștia din urmă retrăgându-se și căutând un vad pentru trecerea peste Nistru. Oastea Sfântului Ștefan i-a ajuns din urmă pe tătari, bătălia dându-se în dumbrava de lângă satul Lipnic. Tătarii au fost învinși, suportând pierderi grele. Fiul și fratele (Eminec) ai Hanului Mamac au fost luați prizonieri.

PS Antonie a oficiat sâmbătă, 20 august 2022, un parastas pentru eroii români la Lipnic, locul unde Sf. Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari cu ajutorul lui Dumnezeu. Foto: Episcopia de Bălți

După obținerea victoriei, Sfântul Ștefan „a cunoscut că ajutoriu nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu și Preacurata Maica Sa” (Grigore Ureche).

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente