Parastas la mormântul din Sfântu Ilie – Șcheia

Vrednicul de pomenire preot Constantin Mihoc, plecat la Domnul acum patru ani, a fost pomenit la Biserica „Buna Vestire” – Sfântu Ilie în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de IPS Serafim. Slujba Parastasului a fost săvârșită la mormântul părintelui Constantin, aflat în apropierea sfântului lăcaș.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 4 august 2013, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din localitatea Sfântu Ilie, comuna Șcheia de lângă Suceava. Slujba a fost prilejuită de comemorarea părintelui Constantin Mihoc, la împlinirea a patru ani de când a plecat în lumea veșniciei. Pe lângă membrii familiei, la acest moment de rugăciune au participat numeroși credincioși. Atmosfera a fost cu atât mai deosebită, cu cât în lăcașul de închinăciune s-a aflat Aglaia Mihoc, care, deși împovărată de cei peste 90 de ani de viață, s-a rugat pentru fiul ei, preotul Constantin Mihoc, și pentru ceilalți membri ai familiei plecați la Domnul.

Biserica proiectată de părintele Constantin Mihoc s-a ridicat

IPS Serafim a amintit în cuvântul adresat la finalul Sfintei Liturghii de întâmplarea nefericită din 4 august 2009 de la parohia „Sf. Arhangheli” din Berlin – Germania. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a menționat că biserica pe care părintele Constantin Mihoc a proiectat-o și a visat-o este în prezent ridicată. „Noua biserică este cel mai frumos sfânt lăcaș ortodox din Germania. Este în stilul moldovenesc ștefanian. Acest stil este unic în lume. Faptul că lăcașul este așezat pe o șosea foarte importantă, în centrul Berlinului, face ca toată lumea să îi admire frumusețea și arhitectura ei. Nădăjduim că după ce va fi pictată, va fi o mare binecuvântare pentru credincioșii din Berlin și din toată Germania. Am constatat că acolo unde avem biserici pictate, acestea sunt căutate și îi atrag foarte mult pe germani. Ei se minunează de bogăția duhovnicească a Ortodoxiei noastre. Mai mult de atât, unii dintre ei se convertesc la Ortodoxie. Biserica «Sfinții Arhangheli» din Berlin s-a înălțat pe jertfa părintelui Constantin Mihoc. De asemenea, trebuie să ne aducem aminte de credinciosul Nicolae, care a plecat la Domnul odată cu părintele Constantin. Foarte mulți credincioși povestesc de adevărate minuni pe care le face Dumnezeu prin faptul că se roagă părintelui Constantin. Familia părintelui Constantin Mihoc este una binecuvântată, fiind cunoscută în țară și străinătate pentru numărul mare de copii, mulți dintre ei slujitori ai sfântului altar”, a spus Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a vorbit în continuare despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii.

Sensul vieții și încredințarea în Dumnezeu

Pornind de la suferința slăbănogului din Evanghelie, IPS Serafim a făcut referire la câteva din problemele timpului nostru, când puțini oameni sunt aproape de Dumnezeu și de Biserică. „Trăim într-o lume destul de debusolată din punct de vedere spiritual. Din păcate, nu se mai respectă tradițiile noastre sfinte. În trecut, viața oamenilor se desfășura în jurul Bisericii, se țineau posturile, rugăciunea, spovedania s.a. Marea majoritate a oamenilor nu mai cunosc sensul vieții. Legile Europei nu doar că nu te ajută să înaintezi în credință, ci chiar urmăresc să o distrugă, mai ales în rândul tinerilor. Noi, cei care suntem în vârstă, trebuie să avem multă înțelegere și multă dragoste, căutând să ne jertfim pentru copii, pentru a-i sprijini pe cât se poate cu sfatul și rugăciunea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Din punctul de vedere al credinței, nici înainte de 1989 nu a fost atât de greu cum este astăzi. Astăzi suntem liberi, însă libertatea este greșit înțeleasă. Oamenii nu știu să profite de această libertate pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Astfel, ei transformă libertatea în robie. Aceasta pentru că umblăm numai după plăcerile simțurilor. Astfel ne pierdem pentru lumea aceasta și pentru veșnicie. Atât în Occident, cât și în țara noastră există oameni care au tot confortul, însă nu au pacea și mulțumirea sufletului. Cunosc multe familii care au de toate, dar nu au pace și mulțumire în suflet. Aceasta pentru că nu au agonisit cu Dumnezeu. Trebuie să fim înțelepți, cu judecată, ca cei care știm sensul vieții și care Îl punem pe Dumnezeu în primul rând în viața noastră. Este mare lucru să dăm slavă și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate. Dacă ne încredințăm întru totul lui Dumnezeu, viața are un sens și merită să fie trăită”, a accentuat IPS Serafim. Amintim că părintele lect. dr. Constantin Mihoc, de la parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Berlin, s-a mutat la Domnul în seara zilei de 4 august 2009, în timpul unor lucrări de demolare a unei clădiri pe locul căreia urma să ridice o biserică nouă.

Comentarii Facebook


Știri recente