Paraclisul Maicii Domnului va fi oficiat în fiecare parohie din Eparhia Huşilor în perioada postului

Episcopia Huşilor a anunţat că în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-15 august), în bisericile din cuprinsul eparhiei va fi oficiată slujba Paraclisului Maicii Domnului.

Slujba va fi urmată de o scurtă cateheză la ora conformă cu profilul pastoral al fiecărei parohii.

„Postul Adormirii Maicii Domnului constituie perioada cea mai frumoasă şi mai adecvată, din interiorul anului liturgic, în care suntem poftiţi de către Biserică, în duh de fidelitate dogmatică şi duhovnicească faţă de Tradiţia noastră, să medităm şi să adâncim, atât cât ne este cu putinţă, taina uimitoare şi  îmbucurătoare a celei pe care o numim Născătoare de Dumnezeu”, a afirmat Părintele Episcop Ignatie al Huşilor.

Postul Adormirii Maicii Domnului a început anul acesta miercuri, 31 iulie 2019, şi nu la 1 august ca în alţi ani.

De regulă, se lasă sec în 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi mai înainte.

„De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin” se precizează în Liturgica Generală semnată de Pr. Prof. Ene Braniște.

Însă, anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade într-o zi de joi, deci postul se încheie în ajun, în 14 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului, este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente