Paraclisul Institutului Regional de Oncologie din Iași va fi târnosit

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va sfinți în prima duminică a lunii august paraclisul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași. Târnosirea va fi urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Ieșenii sunt așteptați duminică, 4 august 2013, la sfințirea Paraclisului „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” al Institutului Regional de Oncologie din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 1. Târnosirea lăcașului de închinăciune și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Credincioșii vor avea posibilitatea să intre prin sfântul altar, așa cum este tradiția în Biserica noastră. După cum ne-a relatat pr. Radu Sever Ungureanu, misionar de caritate în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași, amenajarea acestui spațiu liturgic a durat trei ani și are menirea de a aduce o mângâiere bolnavilor aflați în suferință, pe lângă sprijinul medical de înaltă competență pe care îl primesc în cadrul instituției. „Institutul Regional de Oncologie din Iași și-a început activitatea pe data de 25 martie 2012, de hramul Bunei Vestiri. Lucrările la paraclis au început înainte de deschiderea oficială a institutului, fiind desfășurate între anii 2010-2012 și finisate în decursul acestui an. Investițiile au depășit suma de 250.000 de lei, bani proveniți aproape în exclusivitate din donații particulare și din sprijinul foarte important al fostului corp medical și administrativ din Spitalul de Urgențe «Sfântul Spiridon», cât și din partea cadrelor medicale și administrative din noul institut. Dacă se face abstracție de faptul că deasupra paraclisului se află sălile de operație, se constată că interiorul acestuia corespunde împărțirii tripartite a unei biserici ortodoxe – pronaos, naos și altar”, a spus pr. misionar Radu Sever Ungureanu.

Lucrările de pictură, începute cu binecuvântarea părintelui Justin Pârvu

Paraclisul IRO este dotat cu tot ceea ce este necesar săvârșirii actelor liturgice. Capela este împodobită cu vitralii lucrate unicat, catapeteasma este din lemn de esență tare – stejar și paltin -, icoanele sunt realizate pe suport de lemn sculptat în tehnică mixtă – sticlă și mozaic – și pardoseala este din marmură de Rușchița, din Munții Poiana Ruscă. Proscomidiarul este realizat din marmură verde Guatemala. Pictura este foarte bogată în detalii, de exemplu, numai naosul cuprinde opt registre de pictură, care este realizată în tehnica al secco cu pigmenți, diferite emulsii și foiță de aur. „Lucrările au început în luna iunie 2010, după ce s-a primit binecuvântarea personală a părintelui Justin Pârvu, care, după al șaptelea Maslu pe care l-a oficiat la Spitalul «Sfântul Ioan», la rugămintea noastră, a intrat în noua clădire, care se afla în construcție la vremea aceea. Mai mult, acesta a cerut să se picteze și icoana de la Aiud, ulterior, dorința parintelui fiind întru totul respectată. Acest paraclis, care poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, oferă un sprijin atât bolnavilor, cât și familiilor lor, un lucru care se observă din reacțiile acestora atunci când ei pășesc pragul lăcașului”, a concluzionat pr. misionar Radu Sever Ungureanu. Amintim că IPS Teofan a vizitat paraclisul IRO din Iași în luna martie a anului trecut.

Comentarii Facebook


Știri recente