Paraclisul din campusul Universității Politehnica și-a sărbătorit ocrotitorul

Lăcașul de cult din incinta Universității Politehnica București și-a sărbătorit ocrotitorul în ziua de 14 noiembrie 2018, pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului.

Celebrarea sfântului a început încă din seara zilei de 13 noiembrie prin slujba Privegherii, iar în ziua sărbătorii Sfântului Grigorie Palama un sobor de preoți au oficiat Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina.

Părintele. asist. Roger Coresciuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, le-a vorbit credincioșilor despre teologia isihastă a Sfântului Ierarh Grigorie Palama din perspectiva părintelui profesor Constantin Galeriu și a Mitropolitului Ierotheos Vlachos.

Răspunsurile liturgice la slujba de hram au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” și de Grupul bizantin „Sfântul Apostol Erm” al Mitropoliei din Plovdiv, Bulgaria.

De asemenea, părintele paroh Marian Mihai a adresat un cuvânt celor prezenți:

„Atunci când s-a ridicat această bisericuță în campusul universitar, părintele Dumitru Stăniloae a afirmat că se bucură de închinarea ei Sfântului Grigorie Palama într-un mediu în care se cercetează tehnica, întrucât sfântul a fost preocupat de suportul haric al creației”, a precizat părintele paroh.

Părintele Marian Mihai a precizat că „studenții vin în număr mare la slujbă, atât în timpul anilor de studii, cât și după absolvire, când își întemeiază familii și se întorc împreună cu propriii copii”.

La slujba hramului paraclisului universitar a participat și rectorul Universității Politehnica, prof. univ. Mihnea Costoiu, care a vorbit despre istoria paraclisului universitar.

„Suntem în anul 200 de existență a unei uni­versități care s-a întemeiat pe lângă Mănăstirea Sfântul Sava din centrul Bucureștiului și a fost fondată de un om al Bisericii, Gheorghe Lazăr”.

„Prezența bisericii este oarecum o continuare firească și ne bucurăm că suntem una dintre puținele universități care beneficiază de o asemenea binecuvântare”, a subliniat rectorul Universității Politahnica.

Credincioșii prezenți au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Palama, păstrat în paraclisul universitar.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente