Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a serbat hramul

Peste o mie de credincioși au participat marţi, 12 iulie 2016, la hramul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului închinat Icoanei Maicii Domnului – Prodromița.

Slujba de sfinţire a apei și Acatistului Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa au fost urmate, în această dimineaţă, începând cu ora 09:30, de Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată, în altarul de vară din curtea Paraclisului, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța cinstirii icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat celor prezenţi că icoana Prodromiţa, care se află în Muntele Athos, face parte din rândul icoanelor nezugrăvite de mâna omenească, fiind pictată în chip minunat acum 148 de ani, în anul 1863, la Iaşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Anastasis.

Hramul paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a adunat astăzi români din toată ţară, a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru:

Procesiune cu icoana Prodromiţa

Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost purtată aseară, 11 iulie 2016, în procesiune. După Slujba Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, slujitorii și credincioșii prezenți au înconjurat locașul de cult cu icoana Maicii Domnului Prodromița, intonând cântări în cinstea Maicii Domnului.

Concert de cântări religioase închinate Maicii Domnului

Programul sărbătorii hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a încă de duminică seara, 10 iulie 2016, prin organizarea unui concert de cântări şi pricesne închinate Maicii Domnului.

Cu acest eveniment s-a marcat deschiderea manifestărilor festive dedicate hramului de vară al Paraclisului, respectiv Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Sfântul Munte Athos (12 iulie).

2În deschiderea concertului, Grupul psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dirijat de psalt Adrian Butuc, a interpretat mai multe imnuri bizantine în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În continuare, a urmat un recital susținut de mai mulți tineri solişti de muzică populară. Aceştia au interpretat pricesne dedicate Maicii Domnului şi cântece în cinstea mamei.

***

Copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește reprezentarea, cât și ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane. Astfel, după modelul original al icoanei Maicii Domnului – Prodromița, ferecătura icoanei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este din argint, aurită pe alocuri, iar coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Hristos sunt ornamentate cu pietre semiprețioase.

Icoana a fost realiză în Grecia, în anul 2011 și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului, cu prilejul aducerii la București a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

Galerie foto:

 

Comentarii Facebook


Știri recente