„Parabola Tatălui risipitor”: PS Vincențiu despre bucuria cu care părintele își primește copilul pierdut

Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor a oferit o optică diferită asupra textului evanghelic prezentat duminică la Sfânta Liturghie și a spus că Parabola Fiului risipitor (Luca 15:11-32)  poate fi numită „a Tatălui risipitor”.

PS Vincențiu a subliniat cât de mult a suferit Tatăl iubitor în toată perioada rătăcirii fiului său: „De câte ori privea peste gard uitându-se pe drum și gândindu-se că poate odată acest fiu al meu se va întoarce la casa părintească”.

„Și l-a văzut din depărtare venind și atunci a poruncit servitorilor săi să-i pregătească haina cea bună pe care el a avut-o înainte de a pleca de acasă, să-i pregătească inel – era un semn de mare cinste, mai mult, să taie vițelul cel îngrășat și să pregătească masă mare de bucurie fiindcă acest copil ‹mort a fost și a înviat›”.

„Iată bucuria cu care a fost primit acest copil! Am putea să-i spunem parabolei acesteia nu ‹Parabola Fiului risipitor›, ci ‹Parabola Tatălui risipitor›. Iată, de bucurie, ce risipă a făcut acest om care părea că totuși e un om strâns la mână, după cuvintele întâiului-născut. Faptul că fiul său mai mic s-a întors de la moarte la viață n-a oprit nimic în mărturisirea bucuriei pe care acest Tată a avut-o”.

„Dumnezeu Creatorul, prin harul Jertfei și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul Său, săvârșește cu fiecare păcătos care se căiește de păcatele lui, care se întoarce de la păcat, o adevărată înviere din morți”, a mai spus PS Vincențiu.

Episcopul Vincențiu a slujit duminică, 20 februarie, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călărași.

Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de copiii și tinerii din parohie care au interpretat mai multe cântări religioase în cadrul slujbei: „Să dea Dumnezeu să creșteți și să păstrați acest talant al vocii, al cântării aduse lui Dumnezeu și când mai poposesc aici să vă văd și să mă bucur de creșterea voastră”, a spus PS Vincențiu.

Copii cântând în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Călărași, 20 februarie 2022. ©Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Vezi mai multe imagini pe site-ul oficial al Eparhiei.

Urmărește integral cuvântul rostit de PS Vincențiu la Călărași:


Foto credit: Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Comentarii Facebook


Știri recente