Parabola datornicului nemilostiv | Patriarhul României despre iubire, dreptate și iertare

Reflectând asupra Pildei datornicului nemilostiv, Patriarhul României a vorbit în Duminica a unsprezecea după Rusalii despre iubire, dreptate și iertare.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată în 20 august 2017 în paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Reședinței patriarhale. În această zi Preafericirea Sa a reflectat asupra Parabolei datornicului nemilostiv, redată în Evanghelia după Matei, 18: 23-35.

Evanghelia Duminicii a unsprezecea după Rusalii ne arată marea bunătate a lui Dumnezeu Care iartă oamenilor greşelile lor şi în acelaşi timp datoria oamenilor de a ierta si ei la rândul lor greşelile altora, a subliniat Patriarhul Daniel.

Pentru a evidenția bunătatea nemărginită a lui Dumnezeu prezentată în această pildă, Patriarhul a explicat valoarea imensă a datoriei iertate de stăpânul milostiv: conform textului biblic, slujitorul datora stăpânului său zece mii de talanţi, adică peste 490 tone de aur (un talant conţinea 49,077 kg de aur).

În continuare, Părintele Patriarh a insistat asupra sensului duhovnicesc al datoriei, evidențiind faptul că datoriile oamenilor faţă de Dumnezeu sunt multele lor greşeli sau risipirea darului vieţii înseşi.

Preafericirea Sa a precizat că împăratul sau Stăpânul care se socoteşte cu slugile sale datornice este însuşi Dumnezeu, Cel ce are o mulţime de datornici.

Datornicii Lui sunt toţi oamenii, pentru că de la El au primit toţi oamenii darul vieţii, sufletul nemuritor si chemarea la viată veşnică fericită. Când însă noi folosim în mod greşit sau negativ daru­rile pe care El ni le-a dăruit, adică săvârşim răul cu gândul, cu vorba sau cu fapta, atunci ne îndatorăm lui Dumnezeu cu însăşi valoarea incalculabilă a sufletului nostru, care este mai de preţ decât lumea întreagă, a adăugat Patriarhul.

Părintele Patriarh a adresat îndemnul de a fi cu toții asemenea stăpânului iertător și drept care inițial a iertat imensa datorie, dar apoi a pedepsit pe „sluga vicleană” (Matei 18:32).

Oamenii sfinţi sunt milostivi ca Dumnezeu Cel Milostiv, sunt iertători ca Dumnezeu Cel Iertător; însă ei sunt și drepţi sau îndreptători ai altora, precum si Dumnezeu este drept si îndrep­tător al celor ce greşesc, cu voie sau fără voie, a continuat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a atras atenția asupra faptului că iubirea milostivă a lui Dumnezeu precede dreptatea Lui. Mai întâi, din iubire milostivă, El iartă pe cei păcătoşi, însă ceartă pe cei ce nesocotesc iubirea Lui iertătoare şi n-o arată semenilor prin iertare şi fapte bune.

A doua parte a predicii Patriarhului s-a concentrat pe valoarea mântuitoare și sfintitoare a iertării:

Biserica ne îndeamnă să iertăm semenilor noştri toate greşelile lor. De ce? Pentru că astfel ne eliberăm sufletul nostru din legăturile păcătoase ale egois­mului şi ale răzbunării, spre a ne împărtăşi cu Sfânta Euharistie, cu iubirea sfântă, smerită şi milostivă a lui Hristos.

Fiind un lucru atât de benefic, iertarea nu este mereu ușor de împlinit, deși este una din datoriile de bază ale creștinului adevărat.

Sunt oameni care au suferit mult din cauza seme­nilor lor, iar pentru a le ierta acestora greşelile lor, în mod sincer, total şi definitiv, adică „din toată inima”, cum se spune în Evanghelia de azi, ei au nevoie de o schimbare interioară, a explicat Patriarhul Daniel.

Iertarea cere o luptă interioară, o răstignire a dorinţei egoiste de răzbunare, a tentaţiei de a răspunde la răutate cu răutate. Însă Sfânta Evanghelie ne cheamă să nu răspundem la răutate cu răutate, ci să lăsăm răzbu­narea pe seama lui Dumnezeu. El sigur ceartă și pedepseşte cu dreptate, deoarece este în acelaşi timp Judecătorul drept şi Mântuitorul milos­tiv al viilor si al morţilor.

Drept modele de urmat în acest sens, Preafericirea Sa i-a amintit pe mucenicii care au primit de la Dumnezeu harul sau virtutea de a ierta pe cei care îi chinuiau şi-i duceau la moarte.

În finalul cuvântului rostit, Patriarhul a concluzionat faptul că textul biblic al Pildei datornicului nemilostiv este o „evanghelie a iertării”.

Evanghelia acestei duminici este o Evanghelie a iertării, dar şi a responsabilizării, o Evanghelie a milos­tivirii, dar şi a dreptăţii. Pentru că Dumnezeu nu voieşte ca iubirea Lui să fie blocată de cineva nemilostiv, ci să ajungă prin cei iertaţi de El la alţii, ca toţi oamenii să devină ase­menea lui Dumnezeu Cel Milostiv şi Iertător, a adăugat la final Patriarhul României.

Foto credit: Robert Nicolae / arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente