Papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române

În cadrul Adunării Generale a Academiei Române care a avut loc vineri, Papa Francisc a fost ales cu unanimitate de voturi membru de onoare al instituției. În aceeași întrunire au fost titularizați 5 membri corespondenți.

Adunarea generală din 24 noiembrie 2017, a fost prezidată de acad. Cristian Hera, Vicepreședinte al Academiei Române.

Conform comunicatului transmis de Biroul de Presă al Academiei Române, alegerea Papei ca membru de onoare succede vizitei întreprinse de conducerea Academiei Române la Vatican în perioada 8-13 noiembrie 2017, când Papa Francisc a acceptat această onoare.

Papa Francisc a fost ales prin vot deschis, la vedere, ca membru de onoare al Academiei Române.

În motivația oficială, Prezidiul Academiei Române, a argumentat propunerea Papei ca membru de onoare:

Având în vedere personalitatea teologică de talie mondială a Papei Francisc, exemplara sa dăruire în slujba oamenilor care caută un sens al vieții, o cale a păcii și a reconcilierii, subliniind preferința sa de a-i ajuta în primul rând pe cei săraci și marginalizați.

De asemenea, ținând cont de meritele sale deosebite în ușurarea suferinței oamenilor refugiați, persecutați, victime ale războaielor, calamităților naturale și ale violențelor; în fine, prețuind prietenia sa față de poporul român și îmbrățișând inițiativele sale menite să ducă la refacerea unității creștine, prin susținerea dialogului ecumenic între catolicii și ortodocșii din țara noastră, Prezidiul Academiei Române propune alegerea Sanctității Sale ca membru de onoare al Academiei Române.

Tot în cadrul Adunării, la propunerea Prezidiului Academiei Române au fost titularizați, prin vot secret, 5 membri corespondenți:

  • Prof. Univ. Dr. Cristian Sorin Silvestru, Secția de Științe Chimice;
  • Prof. Univ. Dr. Gheorghe Udubașa, Secția de Științe Geonomice;
  • Prof. Univ. Dr. Mihail-Viorel Bădescu, Secția de Științe Tehnice;
  • Prof. Emerit Dr. Ing. Ioan Dumitrache, Secția de Știința și Tehnologia Informației;
  • Prof. Dr. Ing. Horia Nicolai Teodorescu, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

Acad. Cristian Hera, Vicepreședinte al Academiei Române, a prezentat în fața Adunării generale contextul în care a înaintat această propunere Papei Francisc:

În cuvântul de salut în fața Sanctității Sale, am menționat, printre altele, că Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat și a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2001. Am dorit, astfel, să fac legătura cu propunerea Academiei ca Sanctitatea Sa să accepte propunerea noastră, pentru că știam că nu-și dorește și nu acceptă titluri de onoare. Am fost fericit să-l aud spunând da și precizând că acceptă pentru noi, pentru prietenie și pentru poporul român. Sunt cuvintele Sanctității Sale.


Papa Francisc – Jorge Mario Bergoglio – născut în 17 decembrie 1938 la Buenos Aires este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales în 13 martie 2013. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea. De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

Foto credit: CNA

Comentarii Facebook


Știri recente