Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită oficială în Marea Britanie

Papa Benedict al XVI-lea va efectua o vizită oficială în Marea Britanie, în perioada 16-19 septembrie, cu ocazia beatificării cardinalului John Henry Newman, informează Biroul de presă al Vaticanului, citat de Ziarul Lumina.

În prima zi a vizitei, Papa Benedict al XVI-lea va fi primit de Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, la Palatul regal Holyroodhouse din Edinburgh și va prezida Liturghia din Bellahouston Park, Glasgow. Vineri, 17 septembrie, se va întâlni la Londra, la Westminster Hall, cu reprezentanții lumii politice și culturale și va participa la o slujbă ecumenică în Westminster Abbey.

Sâmbătă, 18 septembrie, Papa va celebra Liturghia în Catedrala Westminster din Londra, biserica-mamă a comunității romano-catolice din Anglia și Wales și sediu al Arhiepiscopului de Westminster, iar în aceeași zi va fi prezent la Vecernia ce va fi oficiată în Hyde Park.

Suveranul Pontif va merge la Birmingham, duminică, 19 septembrie, unde, în Cofton Park, va săvârși slujba de beatificare a cardinalului Newman.

Vizita Papei Benedict al XVI-lea are loc în urma invitației oficiale pe care fostul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, i-a adresat-o în cadrul unei audiențe private din luna februarie a acestui an. Sanctitatea Sa a mai primit o invitație oficială în 2007, din partea Bisericii Romano-Catolice din Anglia și Țara Galilor.

Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury, a declarat că a sperat ca această vizită să aibă loc și, în numele a milioane de anglicani, a asigurat că papa va fi primit cu multă căldură și bucurie.

Potrivit site-ului oficial al Biroului primului-ministru, vizita papală reprezintă o oportunitate fără precedent de a întări legăturile dintre Marea Britanie și Vatican în arii de interes comun, precum acțiunea globală împotriva sărăciei și a schimbărilor climatice, precum și rolul important al grupărilor religioase în crearea de comunități puternice.

Personalitate a teologiei catolice

John Henry Newman s-a născut la Londra, într-o familie anglicană. După ce a absolvit studiile la Oxford, a devenit, în anul 1824, preot al Bisericii Anglicane. Studiile aprofundate în teologie, filosofie și istorie l-au determinat să se convertească la catolicism în 1845.

Newman a fost hirotonit preot catolic pe 30 mai 1847. Fascinat de personalitatea Sfântului Filip Neri, a fondat, în Anglia, Congregația Oratoriul. A fost rector al Universității Catolice din Dublin, între 1851 și 1857. În 1879, Papa Leon al XIII-lea l-a numit Cardinal. Cardinalul Newman a lăsat numeroase lucrări asupra celor mai importante probleme filosofice și teologice ale timpului său, anticipând evoluțiile lor până în secolul următor. Congregația pentru Cauza Sfinților l-a proclamat venerabil, în 1991, după o examinare completă a vieții și operei sale. În urmă cu doi ani, Vaticanul a investigat și confirmat o minune săvârșită la mormântul său și astfel va fi beatificat pe 19 septembrie 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente