Panciu | „Chipuri de preoți mărturisitori din ținutul Vrancei, în perioada regimului comunist”, evocate de patru conferenţiari

Conferința Chipuri de preoți mărturisitori din ținutul Vrancei, în perioada regimului comunist a fost organizată duminică la Casa de Cultură Mihai Eminescu din Panciu, județul Vrancea.

La eveniment au participat IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Dl Iulian Nica, primarul orașului Panciu, preoți de la parohiile din zonă, monahi și monahii, precum și credincioși.

În cadrul conferinței au susținut prelegeri: Pr. Lect. Dr. Vasile Crețu – Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Protos. Isidor Iacob – Mănăstirea Sihastru, Pr. Vasile Dabija – protoiereu al Protopopiatului Panciu, și jurnalistul Silviu Alupei, informează Biroul de presă al Eparhiei.

Cei patru conferențiari au evocat personalitatea părintelui Evghenie Hulea, starețul Mănăstirii Mușinoaele între anii 1936-1945, martir al temnițelor comuniste, dar și cazurile a 35 călugări de la Mănăstirea Sihastru și ale altor clerici vrânceni care au avut de pătimit din cauza regimului totalitar ateu.

În cuvântul rostit la finalul manifestării, Arhiepiscopul Ciprian a precizat că este foarte important să nu-i uităm pe cei care L-au mărturisit pe Hristos și în închisoare, și după aceea, pe toți preoții și viețuitorii din mănăstiri, care, într-o formă sau alta, au avut parte și ei de o anumită mucenicie, până în 1989.

Trebuie să ne cunoaștem istoria, să ne-o asumăm și să învățăm ceva din aceste lecții de mărturisire a credinței în perioade dificile. Aducerea aminte presupune să-i pomenim cu recunoștință, din suflet, cu convingerea că, datorită jertfei lor, Biserica a putut să-și îndeplinească misiunea, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Cu această ocazie, a fost prezentat numărul 225 al revistei eparhiale Glasul Adevărului, dedicat părintelui Evghenie Hulea.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente