Palatul Sfântului Brâncoveanu de la Obilești

Una dintre cele mai discrete, misterioase și prețuite curți domnești ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, mai puțin cunoscută de publicul larg, a fost cea de la Obilești, din sudul țării. Ea a fost ridicată pe un ostrov, între două brațe ale râului Mostiștea, în actualul județ Călărași. Aici se retrăgea domnul adesea la odihnă și meditație singur, cu familia sau cu parte din curte, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Aici își primea uneori ambasadorii sau asculta în taină rapoartele iscoadelor, care îi aduceau vești de la Înalta Curte sau de prin cancelariile Europei.

La circa 62 km de București, între Valea Argovei și Gurbănești, județul Călărași, se află localitatea Siliștea. Pe vremuri, aceasta se numea Obileștii Vechi. În dreptul satului, pe un ostrov aflat între două brațe ale râului Mostiștea, între 1710-1712, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu avea să-și ridice un impresionant palat, înconjurat din toate părțile de ape. Sub el a zidit un uriaș beci. „Palatul de la Beci”, „Dealul Beciului” sau „La Beci”, cum era cunoscut locul, trăiește și astăzi în amintirea siliștenilor.

Curtea cu turn de observare

Impunătoarea curte domnească de la Obilești a fost înălțată pe proprietatea de peste 10.000 ha de pământ, vii, heleștee, sate etc. din zonă, pe care domnitorul o primise de la Șerban Vodă Cantacuzino (1678-1688), care la rându-i cumpărase „hotarul Bieleștenilor”, după cum ne-a mărturisit părintele Ion Bădica, parohul satului Siliștea, de la niște „fii ai lui Nedelcu Cluceru”. Nicolae Iorga vorbește și el de „satu Obilești, cu tot hotariul și cu heleșteul, cu morile și cu tot venitul, împreună cu alte obcine cumpărate pe valea Mostiștei”, care „a fost întărit de domnie lui Constantin Brâncoveanu”. Curtea și palatul de Obilești îi erau destinate, încă din 1707, lui Radu (Răducan), cel de-al treilea fiu al voievodului, născut în 1690, logodit cu fata lui Antiohie Cantemir Vodă, cu care nu a apucat să se căsătorească, deoarece și-a găsit și el sfârșitul mucenicesc în 1714.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente