Palatul Patriarhiei | Teologii bucureşteni au depus jurământul de credinţă

Absolvenții de licență și master ai Facultății de Teologie din București au depus marţi jurământul de credință față de Biserica.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a profesorilor facultății, a părinților și invitaților.

În cuvântul său, Părintele Patriarh a spus că teologia este o știință a mântuirii şi a bucuriei veşnice, al cărei studiu implică „evlavie şi efort intelectual” (mesajul integral aici)

Scopul teologiei este să deschidă sufletul omenesc spre Dumnezeu – Izvorul bucuriei, mai ales în vremea noastră, când lumea a pierdut, în mare măsură, sensul bucuriei şi al păcii sufletului, pentru că a slăbit practica rugăciunii. Ca teologi, noi trebuie să aducem speranţă, acolo unde este deznădejde; iubire şi comuniune, acolo unde este dezbinare şi ură; demnitate, acolo unde demnitatea umană este desconsiderată.

În cursul dimineţii, tinerii teologi au participat la Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum în Biserica Sfânta Ecaterina – paraclisul facultăţii.

Facultatea de Teologie din București

Deschiderea oficială a Facultăţii de Teologie a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.

Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marţi 3/15 iul. 1890, recunoştea înfiinţarea acestei instituții de învățământ.

În 1948, prin decretul nr. 177, Facultatea devine Institut Teologic de grad Universitar, trecând astfel în subordinea Ministerului Cultelor.

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ian. 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central iar, apoi, în octombrie 1949, clădirea fostei Şcoli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2.

Odata cu anul universitar 1991-1992, Facultatea a revenit în Universitatea din București.

 

Foto credit: Mircea Popa/ZL

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

6 sate în care să-ți petreci Crăciunul

Tradiții, peisaje unice și mănăstiri monument istoric, toate acestea reprezintă doar câteva din motivele pentru care ar trebui ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute în vatra satului. Pentru a omagia toate aceste elemente definitorii…