Palatul Patriarhiei | Teologii bucureşteni au depus jurământul de credinţă

Absolvenții de licență și master ai Facultății de Teologie din București au depus marţi jurământul de credință față de Biserica.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a profesorilor facultății, a părinților și invitaților.

În cuvântul său, Părintele Patriarh a spus că teologia este o știință a mântuirii şi a bucuriei veşnice, al cărei studiu implică „evlavie şi efort intelectual” (mesajul integral aici)

Scopul teologiei este să deschidă sufletul omenesc spre Dumnezeu – Izvorul bucuriei, mai ales în vremea noastră, când lumea a pierdut, în mare măsură, sensul bucuriei şi al păcii sufletului, pentru că a slăbit practica rugăciunii. Ca teologi, noi trebuie să aducem speranţă, acolo unde este deznădejde; iubire şi comuniune, acolo unde este dezbinare şi ură; demnitate, acolo unde demnitatea umană este desconsiderată.

În cursul dimineţii, tinerii teologi au participat la Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum în Biserica Sfânta Ecaterina – paraclisul facultăţii.

Facultatea de Teologie din București

Deschiderea oficială a Facultăţii de Teologie a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.

Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marţi 3/15 iul. 1890, recunoştea înfiinţarea acestei instituții de învățământ.

În 1948, prin decretul nr. 177, Facultatea devine Institut Teologic de grad Universitar, trecând astfel în subordinea Ministerului Cultelor.

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ian. 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central iar, apoi, în octombrie 1949, clădirea fostei Şcoli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2.

Odata cu anul universitar 1991-1992, Facultatea a revenit în Universitatea din București.

 

Foto credit: Mircea Popa/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente