Palatul Patriarhiei | Sesiune de comunicări științifice. „Ceasurile Unirii de pe Dealul Patriarhiei au fost un timp binecuvântat de Dumnezeu”, afirmă Patriarhul României

În contextul împlinirii a 158 ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească (24 ianuarie 2017), la Palatul Patriarhiei a avut loc o sesiune de comunicări științifice, organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

Sesiunea a fost moderată de Acad. Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României şi membru de onoare al Academiei Române, a adresat celor prezenţi un cuvânt referitor la acest moment de o importanţă deosebită pentru poporul român. Patriarhul Daniel a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție semnificativă la înfăptuirea Unirii din anul 1859.

S-a decis sărbătorirea zilei de 24 ianuarie la Palatul Patriarhiei, a explicat Părintele Patriarh, pentru că aici a fost ales Alexandru Ioan Cuza – domnitorul Moldovei şi ca domnitor al Ţării Româneşti. De asemenea, Ceasurile Unirii de pe Dealul Patriarhiei au fost un timp binecuvântat de Dumnezeu, iar Unirea din 1859 nu este Mica Unire, ci Unirea de bază pentru Marea Unire din 1918.

Părintele românilor ortodocşi a mai evidenţiat că această zi de sărbătoare națională nu trebuie redusă la o zi de mini vacanță, ci trebuie cultivată recunoștința față de cei care au susținut Unirea.

A urmat cuvântul Președintelui Academiei Române care a apreciat că Unirea Principatelor a fost un uriaș progres.

Creionând contextul istoric, academicianul a precizat că pentru împlinirea evenimentului au fost susţinători din partea caselor regale europene. Tot în aceeaşi perioadă a avut loc şi unificarea Regatului german. Se presupune că Napoleon al III-lea ar fi dat sugestia pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti în vederea unificării Principatelor.

Acad. Ionel Valentin Vlad a mai spus că domnitorul român are meritul de a fi nu doar domnul Unirii, ci şi al reformelor. În timpul domniei lui, Biserica Ortodoxă Română obţine recunoaşterea Autocefaliei de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Nu totul a fost perfect, dar progresul a fost uriaş în perioada de conducere a ţării de Alexandru Ioan Cuza. Doamne, binecuvintează România, luminează-ne şi uneşte-ne în tot ceea ce facem! Aşa s-a încheiat cuvântul de salut al Preşedintelui Academiei Române.

De asemenea, au mai susținut prelegeri academicienii Dan Berindei, Mircea Păcurariu și Nicolae Breban.

Sesiunea de la Palatul Patriarhiei s-a încheiat cu lansarea a două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

La eveniment au participat membrii Permanenței Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Nifon Mitropolitul din Capitală, preoţi de la parohiile din Bucureşti, precum şi alţi invitaţi.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente