Palatul Nifon va fi reabilitat și va găzdui un centru educațional și social-pastoral al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Palatul Nifon Mitropolitul, monument istoric din București construit în 1895 și aflat într-o stare avansată de degradare, va fi restaurat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) prin Compania Națională de Investiții.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Centrului educațional și social pastoral „Nifon Mitropolitul” (Palatul Nifon) din București a fost semnat miercuri, 8 mai 2019, la sediul MDRAP, în prezența Vicepremierului Vasile Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și a Pr. Aurel Mihai, Vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Investiția are o valoare totală de 56.684.000 lei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„Era imperios necesar să salvăm acest monument istoric, construit în urmă cu 124 de ani în cea mai veche zonă din București şi să-l redăm publicului. Mă bucură faptul că, după reabilitare, noul centru va putea găzdui activități sociale și culturale pentru copii şi formatori, dar și tabere de creație pe timpul verii: de pictură, științe sau literatură”, a afirmat viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu.

Centrul educațional și social-pastoral „Nifon Mitropolitul”

În clădire va funcționa Centrul educațional și social-pastoral „Nifon Mitropolitul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Acest Palat a fost gândit pentru a răspunde nevoilor educaționale ale copiilor Bisericii”, a spus Pr. Aurel Mihai. Părintele a explicat că în cadrul centrului vor putea cunoaște cultura țării și a Capitalei copiii supradotați care nu au posibilități materiale din comunitățile bucureștene și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și cei veniți în Capitală din alte zone.

„Am prevăzut spații unde să putem face training-uri, mici simpozioane sau lecții, ca să cunoască țara, beneficiind și de poziția pe care o are Palatul. Este o poziție privilegiată și trebuie menționat faptul că Mitropolitul Nifon a fost întemeietor de școală românească”, a declarat Vicarul eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor potrivit Ziarul Lumina.

Lucrările vizează consolidarea pereților, planșeelor și acoperișului, hidroizolație, consolidarea elementelor, a subansamblurilor sau a ansamblului structural, interevnții pentru restaurarea plasticii arhitecturale, intervenții pentru eradicarea biodeteriorării și pentru eliminarea umidității.

De asemenea, se vor face lucrări de finisaje interioare și exterioare, iar clădirea va beneficia de săli de expoziție, spații multifuncționale pentru cursuri și conferințe, bibliotecă, sală de lectură și cantină pentru cursanți.

Citește și: 144 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Primat Nifon

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente