Oslo/1-2 mai: Președintele Academiei Române va participa la un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri

Academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, va participa la Simpozionul „Centenarul Marii Uniri. Locul românilor în Europa” organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord la Oslo, în perioada 1-2 mai 2018.

Evenimentul are loc în contextul aniversării a zece ani de la înființarea Episcopiei din Europa de Nord, și face parte din seria de manifestări tematice organizate în Patriarhia Română cu prilejul „Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

La această manifestare cultural-științifică sunt invitați: Excelența Sa Adrian-Gabriel Davidoiu, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei, profesori, istorici și cercetători științifici din România și Țările Scandinave.

Programul Simpozionului

Prima sesiune de comunicări va debuta marți, la ora 15.00, în sala bisericii parohiale românești din Oslo (Holgerlystveien 22).

Va fi transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord.

În continuare, cei prezenți vor aborda tema implicării Bisericii Ortodoxe Române în evenimentul Unirii de la 1918 și rolul Bisericii în formarea și menținerea conștiinței naționale.

Miercuri, în a doua sesiune de comunicări va fi contextualizat, național și internațional, marele eveniment din istoria României, fiind puse în discuție, sub diferite aspecte, ecourile lui în presa scandinavă și apoi evidențiate personalitățile ce au avut o contribuție decisivă la înfăptuirea acestui deziderat național.

Programul complet al Simpozionului poate fi consultat aici.

În cadrul aceluiași proiect, Acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, va susține miercuri, 2 mai 2018, în Stockholm Conferința „The Making of Romania (1859-1918)” (Cum s-a înfăptuit Romania între 1859-1918). Detalii aici.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente