Osemintele Episcopului Nifon Niculescu sunt strămutate la Galați: Programul manifestărilor

Osemintele Episcopului Nifon Niculescu, cel care a finalizat construirea Catedralei Arhiepiscopale din Galați în plin Război de Reîntregire, vor fi strămutate vineri de la București la Galați, pentru a fi așezate în sfântul locaș pe care l-a ctitorit.

Episcopul și-a dormit somnul de veci timp de aproape un secol la Cimitirul Șerban Vodă – Bellu din București, iar o echipă de cercetători a reușit să descopere concesionarul locului de veci și să-l implice în procedurile de strămutare, realizate cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Casian al Dunării de Jos.

Osemintele vor fi depuse vineri la Biserica Albă din București, unde ierarhul și-a început slujirea preoțească, iar de acolo vor porni spre Galați. Cu prilejul strămutării, la Galați au loc mai multe manifestări în perioada 24-26 septembrie 2021.

Evenimentele se încadrează în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română.

Portretul Episcopului Nifon Niculescu din colecția Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Programul manifestărilor

Vineri, 24 septembrie

Ora 17:00
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Întâmpinarea convoiului de la Bucureşti cu rămăşiţele pământeşti ale ierarhului. Sicriul va fi purtat de preoţi la Capela Muzeului Eparhial, unde se va oficia un Trisaghion.

Sâmbătă, 25 septembrie

Ora 09:00
Capela Muzeului Eparhial

Oficierea Sfintei Liturghii şi slujba Parastasului pentru Episcopul Nifon Niculescu

Ora 12:00
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Simpozionul „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic şi patriot luminat”

Ora 16:30

Procesiune cu rămăşiţele pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu de la Muzeul eparhial către Catedrala Arhiepiscopală, cu oprire în faţa Capelei Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei”

Duminică, 26 septembrie

Ora 09:00
Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Oficierea Sfintei Liturghii, evocarea ierarhului Nifon şi aşezarea rămăşiţelor sale pământeşti în cripta pregătită în sfântul locaș pe care l-a ctitorit.

La manifestări sunt invitați slujitori de la parohii, reprezentanții cinului monahal, cadrele didactice care predau Religia, studenții și elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” și credincioși.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente