Ortodocșii și catolicii, pe drumul milei față de săraci

Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice s-au întâlnit la Roma pentru a discuta despre lucrarea socială, mărturie a iubirii aproapelui și despre modul în care se poate colabora pe plan filantropic. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și arhidiacon Nicolae Dima, consilier patriarhal și director TRINITAS TV, au reprezentat Biserica Ortodoxă Română, informează ‘Ziarul Lumina’.

Comunitatea Sant’ Egidio din Roma a organizat marți, 4 mai 2010, o conferință pe tema ‘Săracii sunt comoara prețioasă a Bisericii – ortodocși și catolici pe drumul carității’.

Ierarhi, teologi și profesori de teologie din Bisericile-surori s-au alăturat reprezentanților comunității din capitala italiană în prezentarea unor referate cu subiecte legate de tema aleasă. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și arhid. Nicolae Dima, consilier patriarhal și director Trinitas TV. Cele patru sesiuni de referate desfășurate în Sala de Conferințe a comunității Santâ Egidio au avut ca titluri ‘Caritatea, fundament spiritual al viitorului’, ‘Cine-L iubește pe Dumnezeu iubește săracii’, ‘Calea carității’ și ‘Trăirea carității în oraș’.

‘Primele două secțiuni au fost îndreptate spre partea teologică a temei. Referatele au adus argumentări teologice despre nevoia sau datoria fiecărui creștin de a-și ajuta semenii. S-a evidențiat în toate aceste lucrări faptul că săracii, cei spre care ne îndreptăm acțiunea caritativă și dragostea noastră creștinească, sunt o comoară de preț pentru Biserică pentru că ne creează nouă posibilitatea de a ne îmbogăți duhovnicește prin săvârșirea lucrării filantropice’, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Pe același drum al filantropiei

Ultimele două secțiuni de referate au fost dedicate mărturiilor practice despre situațiile existente în diferite țări ale Europei. Arhidiaconul Nicolae Dima, directorul Trinitas TV, a prezentat lucrarea ‘Biserica și noile sărăcii: o privire din București’, în care s-a ilustrat realitatea comunităților din capitala României.

Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, a prezentat lucrarea ‘Liturghia și caritatea, daruri ale Duhului Sfânt’, în care a subliniat faptul că iubirea lui Dumnezeu față de oameni provoacă și solicită răspuns din partea noastră. Părintele Mitropolit a vorbit și despre legătura dintre Liturghia euharistică și cea socială, subliniind unitatea între cele două, care a dus la formarea conceptului de ‘Liturghie după Liturghie’. La finalul lucrărilor, președintele comunității Santâ Egidio, Marco Impagliazzo, și fondatorul comunității amintite, Andrea Ricardi, au arătat că între cele două Biserici există unitate în ceea ce privește lucrarea caritativă.

‘Concluziile întâlnirii de la Roma au arătat că suntem împreună și conlucrăm în domeniul social, ne sprijinim și avem același țel. A fost o mărturie comună a necesității implicării Bisericii în lucrarea socială, cu argumentare teologică dar și cu implicare directă, pentru că s-au vizitat anumite centre sociale patronate de comunitatea Santâ Egidio’, a explicat Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Unitatea dintre social și liturgic

‘Dragostea inexprimabilă a Sfintei Treimi care a mers până la jertfă, atenția Ei plină de milă și compasiune față de noi este darul cel mare al existenței noastre, este darul care ne angajează, care ne mișcă pentru a ni-l face propriu și a-l împărtăși și altora. Toată viața omului nu este decât un schimb de daruri între noi și Dumnezeu. Creatorul și Ziditorul nostru ni se dăruiește cu toată iubirea Sa jertfelnică prin Iisus Hristos Cel răstignit și înviat pentru ca și noi să ne dăruim împreună cu Hristos Tatălui și pentru ca acest dialog al dragostei să îl extindem și între noi și semenii noștri. Faptele noastre bune, milostenia arătată săracilor izvorăsc din acest circuit al iubirii dumnezeiești. De aceea, unirea cu Hristos și unirea cu săracii sunt două aspecte ale unei unice realități. Milostenia este atât criteriu de acces la Taina Sfintei Euharistii cât și consecință a împărtășirii cu Trupul lui Hristos. Unirea cu Hristos este intrarea într-un mod de viață caracterizat de logica dăruirii de sine a altruismului creștin’, a arătat Înaltpreasfințitul Laurențiu în referatul susținut la conferință. Părintele Mitropolit Laurențiu a mai subliniat faptul că ‘nu există decât o singură Liturghie, o singură participare la iubirea Sfintei Treimi, un singur dialog de iubire între Dumnezeu și om care cuprinde toate aspectele vieții noastre. Așadar, milostenia nu reprezintă o faptă bună oarecare, una dintre multele pe care săvârșindu-le ne câștigăm vreun merit sau o vrednicie înaintea lui Dumnezeu, ci ea este însușirea și gustarea vieții celei noi a lui Hristos, care ne preschimbă și ne preface ontologic pe fiecare din noi. Intrat în acest circuit al iubirii jertfelnice al Sfintei Treimi, omul simte că toate sunt daruri și că ele trebuie întoarse Dăruitorului și înțelege prin smerenie că nu face nimic altceva decât ‘ceea ce este dator să facă’

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…