Orice respingere a oricărui om este o mărturie clară a absenței iubirii, spune Arhiepiscopul Casian

În Duminica a 19-a după Rusalii, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a liturghisit în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La predică, ierarhul a precizat că trebuie să ne manifestăm iubirea față de toţi oamenii, indiferent cine sunt aceştia.

Evanghelia ne arată că viața noastră se petrece într-un cerc foarte restrâns iubind doar pe cei care ne iubesc, dacă-i iubim, împrumutăm și facem bine celor foarte apropiați ai noștri, dacă facem, și atât. Mântuitorul observând aceasta a spus că toate faptele acestea pe care le facem din interes nu intră în categoria faptelor iubitoare, vindecătoare și ajutătoare, ci sunt relații sociale convenționale”.

„Aceasta este o formă extrem de periculoasă care arată în sine nu lipsa de dăruire, ci absența iubirii. Orice respingere a oricărui om este fără îndoială o mărturie clară a absenței iubirii. Procedând astfel nu trăim în iubirea lui Dumnezeu care este iubire (I Ioan 4:8) și iubește pe toți oamenii la fel”.

Părintele Arhiepiscop a mai spus că evanghelia din Duminica a 19-a după Rusalii „ne cheamă la examenul cel mai greu de care nu suntem scutiți niciunul”.

„Putem să citim toate cărțile și să arătăm fel de fel de modele, nu ajută! Nu-i poți da lecții unuia când tu nu iubești pe nimeni. Nu-i poți recomanda cuiva să fie blând când tu nu ești. Să fie milostiv, când tu nu ești. Să fie iertător, când tu nu ești. Nu-l poți caracteriza pe celălalt după măsurile tale care sunt măsurile unui om subiectiv”.

„Împotriva judecății aproapelui, pe măsurile subiective și protecționiste pentru binele-ți egoist, pătimaș și singur, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată diagnosticul: nu ne vom mântui orice am face, atâta timp cât nu iubim pe oricine”.

Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente