Orfelinatul din insula Buyuk Ada va fi restituit Patriarhiei Ecumenice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, a luat pe 11 iunie decizia prin care solicită statului turc să restituie Patriarhiei Ecumenice orfelinatul din insula Buyuk Ada , informează www.orthodoxpress.com, citat de ‘Ziarul Lumina’. Patriarhia Ecumenică a făcut recurs împotriva statului turc, pentru ocuparea ilegală a orfelinatului, în noiembrie 2005. Într-o primă decizie, din iulie 2008, Curtea Europeană a concluzionat că ‘autoritățile turce nu pot ocupa această proprietate fără a oferi compensații adecvate’. În noua hotărâre, Curtea constată că nici o compensație nu a fost plătită Patriarhiei Ecumenice, ‘aceasta suportând o taxă specială exorbitantă, și, prin urmare, a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1 (protecția proprietății)’. Prin urmare, Curtea de la Strasbourg a continuat spunând că ‘Turcia trebuie să procedeze la reînscrierea bunului litigios în registrul funciar pe numele Patriarhiei Ecumenice’ și condamnă guvernul de la Ankara să plătească Patriarhiei despăgubiri și cheltuielile de judecată.

Încă din ianuarie 2007, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus restituirea clădirilor aparținând Școlii Națiunii, cea mai mare școală grecească de la Istanbul, pe care Statul turc a confiscat-o în 1974. Comunitatea ortodoxă greacă din Istanbul, care deține nouăzeci și cinci de biserici, douăzeci de școli și un spital, numără în prezent aproximativ trei mii de credincioși. Potrivit estimărilor, la mijlocul anilor 1920 trăiau în Istanbul peste o sută de mii de greci.

Orfelinatul din Buyuk Ada, ridicat în 1898, este abandonat de peste patruzeci de ani. Având lungimea de 1024 de metri, lățimea de 25, 35 de metri și înălțimea de 21 de metri, este cea mai mare structură din lume construită integral din lemn. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a exprimat deja intenția de a înființa acolo un centru cultural și religios cu responsabilitate în protejarea mediului înconjurător și cu scopul de a promova dialogul între religii.

Comentarii Facebook


Știri recente