Ore de religie la Școala Generală Românească din Micherechi – Ungaria

La Școala Generală Românească cu clasele de predare I-VIII, din localitatea Micherechi (Méhkerék), din Ungaria, se predau săptămânal ore de religie. Cu binecuvântarea și din încredințarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, orele sunt predate de două ori pe săptămână, lunea și marțea, la diferite grupe, de către Părintele Ieromonah Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În această perioadă, a Postului Mare, la fel ca și în alți ani, obiectivul principal stabilit de către Părintele Visarion pentru elevii săi a fost însușirea unei scenete religioase care să constituie și o pregătire specială a copiilor pentru întâmpinarea Sfintelor Paști. Sceneta din acest an se numește „Biruința Vieții: Învierea Domnului” și ea cuprinde roluri care sunt atribuite fiecărui elev participant la orele de religie, precum și pricesne și cântări specifice Paștilor.

La ora de religie predată marți, 10 martie 2015, a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, care s-a și adresat elevilor, felicitându-i pentru că participă cu multă însuflețire și în număr mare la aceste ore de religie, pe care le îndrăgesc și care au un dublu scop: apropierea lor de Dumnezeu și formarea din punct de vedere educativ, spiritual și moral, în tradiția sfântă a poporului nostru, pe care o moștenim de două mii de ani și care a însemnat întotdeauna atât de mult în viața românilor ortodocși. Totodată, a subliniat importanța deosebită a Învierii Domnului, care constituie cea mai mare Sărbătoare a oricărui creștin și este însoțită de atâta frumusețe, arătată în mijlocul naturii și în sufletele oamenilor și care a fost întâmpinată în chip deosebit și în anii trecuți de către elevii din Micherechi, participanți la orele de religie, prin scenetele religioase pregătite în acest scop.

La desfășurarea acestei orei de religie a participat pentru scurtă vreme și Doamna Anna Sárközy, Directoarea Școlii Generale din Micherechi, care a cultivat întotdeauna relații de bună înțelegere și respect reciproc cu reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Totodată, prin grija Părintelui Visarion, profesorul de religie, copii sunt împărțiți în mai multe grupe mai mici care participă duminical la Sfânta Liturghie săvârșită în locașul de cult de Părintele Paroh Ioan Bun, rostind împreună „Crezul” și „Tatăl nostru”. Ierarhul a apreciat în mod deosebit această legătură care se stabilește între cele învățate la școală și credința cultivată în suflete prin sfintele slujbe duminicale.

Cântările și pricesnele religioase, pe care copiii le pregătesc pentru Sfintele Paști, sunt repetate de către toți elevii participanți la orele de religie, la Centrul Pastoral și Misionar al Parohiei, împreună cu Părintele Singhel Visarion Tuderici și cu Părintele Paroh Ioan Bun. La repetiția din această zi (10 martie 2015), alături de copii și de cei doi preoți a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care a repetat împreună cu toți cântecele stabilite. Copiii participă cu drag și multă însuflețire și la această activitate care face parte din pregătirile necesare pentru Sărbătoarea Sfintelor Paști, iar la finalul repetițiilor muzicale, copiii împreună cu profesorul de religie au mai făcut și o repetiție comună la sceneta religioasă.

Orele de religie la Școala Generală din Micherechi sunt predate de către Părintele Visarion Tuderici începând din anul 2011, ele au fost însoțite și de tabere de religie și excursii făcute în timpul verii cu copiii participanți, în Micherechi, în alte localități din Ungaria, precum Budapesta și Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), sau în România (la Mânăstirea Izbuc sau la Stâna de Vale) și ele constituie o activitate foarte importantă pentru educația creștin-ortodoxă a acestor elevi și pentru viitorul lor și al comunității din care fac parte.

Comentarii Facebook


Știri recente