Orbul de la Ierihon a văzut în lumina zilei pe Hristos, Lumina lumii

La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, astăzi, 27 ianuarie 2013, de către Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia despre vindecarea orbului de la Ierihon și i-a îndemnat pe credincioși să-L roage stăruitor pe Hristos Domnul să le dea vederea duhovnicească pentru a putea vedea lumina harului Său: „Împărtășindu-ne de lumina harului lui Dumnezeu, suntem asemenea orbului de la Ierihon care atât de mult s-a bucurat când în lumina zilei a văzut pe Hristos, Lumina lumii. Această Lumină adevărată ni se împărtășește în Taina Liturghiei. De aceea, atunci când slujitorii Îl aduc în Sfântul Potir pe Hristos euharistic, noi cu fața îndreptată spre Hristos euharistic și spre icoana Sa, numită Sfânta Față sau Icoana nefăcută de mână, centrată între Sfintele Uși ale icononstasului, spunem «Am văzut Lumina cea adevărată †¦ »”, după cum informează Ziarul Lumina.

Referindu-se la cuvintele orbului „Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”, Preasfințitul Macarie a subliniat faptul că orbul din Ierihon care a fost vindecat de orbire de Hristos este primul dascăl al rugăciunii isihaste, cultivată mai ales în mănăstiri, dar care aduce mult folos duhovnicesc și credincioșilor din lume. „Cei care stăruiesc în această rugăciune au ajuns să se împărtășească din lumina cea necreată pe care au văzut-o ucenicii Mântuitorului pe Tabor la Schimbarea la Față, dar și orbul de la Ierihon vindecat de Hristos, Marele Oftalmolog, în ultima Sa călătorie spre cetatea Ierusalimului, înainte de Sfintele Sale Pătimiri”, a spus Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Macarie a menționat de tabăra de iarnă pe care Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord o organizează în aceste zile la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din cadrul Mănăstirii Caraiman – Bușteni.

Biserica Ortodoxă a sărbătorit duminica aceasta 1575 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol, în timpul împăratului Teodosie al II-lea, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente