„Observăm, în cazul nostru și în alte cazuri, că orbirea sufletească este mai grea decât orbirea trupească”, a spus duminică Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Catedrala Patriarhală.
Preasfinția Sa a explicat evanghelia citită la Sfânta Liturghie, despre vindecarea orbului din naștere.
„Cei care se aflau în preajma orbului din naștere, care a primit lumină de la Lumina lumii, erau refractarii Luminii și în primul rând ai învățăturii Mântuitorului”.
Orbul vindecat a fost chemat să dea mărturie în fața Sinderului, pentru că minunea se întâmplase sâmbăta.
Cei care au văzut minunea au rămas orbi sufletește: „N-au putut să se bucure, n-au făcut niciun gest în acest sens, dimpotrivă, l-au acuzat pe Mântuitorul că nu respectă ziua Sâmbetei”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Orbirea ochilor dinlăuntru este întotdeauna specifică oamenilor care nu-L iubesc pe Dumnezeu. Când cineva, văzând Lumina, nu se bucură de ea, este luptător împotriva Lui Dumnezeu”.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat credincioșii la vederea păcatelor proprii. „Părinții pustiei ne învață că mai mare este cel care își vede păcatele, decât cei care înviază morții și decât cei care văd îngeri”.
„De multe ori ochii ne invită la priveliști care nu ne aduc bucurie și liniște sufletească. Și cu toate acestea căutăm aceste priveliști”.
Conform părinților isihaști, vederea propriilor păcate este mai importantă decât vederea îngerilor, „pentru că uneori ar putea fi îngeri ai întunericului care se arată pentru a le tulbura viața, nu pentru a-i ajuta”.
Lumina Botezului
Preasfinția Sa a subliniat importanța păstrării „hainei luminoase” primite le botez. „De la Cel care este Lumina lumii, cerem și noi veșmânt luminos. Nu-l păstrăm așa, sau bine ar fi să-l păstrăm așa, dar dacă nu-l păstrăm luminos, atunci va trebui mereu să căutăm să-l curățim”.
Ierarhul a spus că „cea mai bună metodă a curățirii veșmântului pe care l-am primit atunci luminos la botez, este al doilea botez, anume acela al lacrimilor”.
„Dacă vom găsi o lacrimă, vom curăța, vom spăla acest veșmânt pe care noi l-am întinat, peste care s-a așezat tina păcatelor și pe care va trebui mereu să-l dorim împrospătat, să-l dorim curățat”.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat la căutarea luminii din semenii noștri.
„Cei care caută doar propria strălucire, cei care se încred doar în ei, cei care nu privesc la Lumina lumii rămân în întuneric. Și de multe ori constatăm că și noi iubim mai mult întunericul decât lumina”.
„Să căutăm, iubiți credincioși, această lumină. Lumina credinței, lumina din Scripturi, lumina faptelor bune, lumina pe care o vedem la aproapele nostru, lumina din oameni, lumina din semenii noștri”, a concluzionat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.
Foto credit: Basilica.ro