Oradea | PS Sofronie îndeamnă credincioșii să se roage mai mult în Perioada Triodului

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, a oficiat în Duminica a treizeci și treia după Rusalii, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, din Oradea, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În ziua de 5 februarie 2017 spaţiul liturgic deosebit de generos al noii Catedrale Episcopale din Oradea a fost plin de credincioşi. Aceștia au venit în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a aduce cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în tezaurul catedralei.

După citirea textului evanghelic, ierarhul a vorbit despre perioada de pregătire pentru Postul Mare care urmează Duminicii Vameșului și Fariseului:

Perioada Triodului este o perioadă de pregătire duhovnicească în care, prin exemplele de smerenie și pocăință puse înainte, toți credincioșii ortodocși sunt chemați la întoarcerea spre Dumnezeu, la părăsirea păcatelor, la desprinderea de cele rele, la apropierea de taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ca început al învierii noastre.

Preasfinția Sa a subliniat și necesitatea conștientizării stării de păcătoșenie pentru dobândirea mântuirii.

În vreme ce fariseul s-a dus la templu ca să se laude, vameșul a venit să-și ceară iertare de la Dumnezeu și să cheme mila Lui, pentru că avea sufletul îmbolnăvit de păcat. El știa că este păcătos și avea nevoie de iertarea lui Dumnezeu. Vameșul este cel care, în lumina lui Dumnezeu fiind, își vedea propriile păcate, dar nu deznădăjduia, ci se ruga lui Dumnezeu să-i fie milostiv, a precizat ierarhul.

La final, PS Sofronie a îndemnat pe credincioși ca în perioada aceasta a anului bisericesc să înmulțească rugăciunea, pentru a împlini urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, până la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente