Operele sculptorului Constantin Brâncuși au fost expuse în premieră la Roma. Expoziția, intitulată „Brâncuși: Scolpire il volo”, a fost inaugurată miercuri la Parcul Arheologic Colosseum și va rămâne deschisă spre vizitare până la data de 11 mai.
Evenimentul a fost organizat de Excelența Sa Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, împreună cu directorul general al Parcului Arheologic al Colosseumului, Alfonsina Russo, și Federico Mollicone, președintele Comisiei pentru Cultură, Știință și Învățământ din Camera Deputaților.
„Sunt profund recunoscătoare prietenei mele, Alfonsina Russo, directorul general al Parcului Arheologic al Colosseumului, care a transformat în realitate visul pe care l-am avut încă de la începutul mandatului meu la Roma, acela de a celebra creația lui Brâncuși în inima culturii europene, aici, la Roma”, a transmis Excelența Sa Gabriela Dancău pe rețelele sociale.
De asemenea, ambasadorul României în Italia a mărturisit faptul că, din punct de vedere personal, „această expoziție nu este doar un omagiu adus unui mare artist român în apropierea zilei sale de naștere, 19 februarie, ci și un gest de suflet, prin care istoria, cultura și identitatea noastră se întâlnesc cu Roma, într-un dialog al frumuseții și inspirației”.
Secțiunile expoziției
Expoziția este împărțită în două secțiuni: prima cuprinde o selecție a celor mai cunoscute sculpturi ale lui Brâncuși, iar a doua explorează activitatea sa fotografică și cinematografică, mijloace prin care artistul a investigat expresivitatea sculpturii.
Tema centrală este bestiarul păsărilor, un motiv recurent în creația sa, pe care l-a reinterpretat în diverse forme de-a lungul vieții. Acest simbol al zborului reflectă aspirația omului de a depăși condiția sa terestră, într-o continuă ascensiune către infinit.
Printre lucrările remarcabile ale expoziției se numără „Le Coq” (1935), „L’Oiselet” (1928) și „Leda” (cca. 1920-1926), toate provenind de la Centre National d’Art et de la Culture Georges Pompidou din Paris.
Alături de sculpturile lui Brâncuși, expoziția include o selecție de sculpturi antice provenind de la Muzeul Național Roman, Muzeul Național Arheologic din Veneția și Muzeul Național Etrusc din Villa Giulia.
Foto credit: Ambasada României în Italia