Onești: Monument nou pentru eroii Războiului de Reîntregire, inaugurat de ziua Reginei Maria

Parohia Sf. Nicolae din Onești a strămutat osemintele a 23 de eroi ai Războiului de Reîntregire într-un monument refăcut în apropierea bisericii. În curtea bisericii parohiale Regina Maria a participat în 1916 la comemorarea sutelor de eroi căzuți în zonă (foto sus).

Parohul Ioan Berdan, preoții co-slujitori și credincioșii parohiei au refăcut cripta eroilor, iar după ce au adunat cu grijă osemintele în ea, duminică au organizat o slujbă de pomenire.

„În timpul Marelui Război Regina Maria spunea că sunt sute de ostași îngropați în jurul bisericii Sf. Nicolae”, a scris pe Facebook Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești. „Recunoștință eroilor neamului nostru românesc!”

Regina Maria a devenit erou național în timpul Războiului de Reîntregire. A încurajat răniții și soldații din cele mai fierbinți puncte de luptă și a organizat rețeaua de spitale de campanie fără să se teamă de gloanțe sau de epidemiile de tifosul și gripă spaniolă.

A fost supranumită „Mama răniților“ și „Regina-soldat“, fiind și comandant onorific al Regimentului 4 Roșiori, care îi poartă numele și a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind o iscusită călăreață.

Protopopul de Onești și Parohul Parohiei Sf. Nicolae din localitate în fața monumentului. Foto: Facebook / Protoieria Onești

După retragerea în Moldova, care a avut loc în decembrie 1916, Bacăul a devenit cel mai important centru militar. Aici era, încă de la începutul războiului, comandamentul Armatei de Nord, condusă de Generalul Constantin Prezan.

Ulterior, la Bacău a fost stabilit și comandamentul Armatei a doua. Generalul Averescu a coordonat de la Bacău, din Casa Anania (str. George Bacovia nr. 49), glorioasele lupte din 1917, inclusiv rezistența de pe linia Oituzului.

Vezi și:

Sursa foto deschidere: Facebook / Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Bacău (imagine din colecția Bibliotecii Universitare Iași)

Comentarii Facebook


Știri recente