Omul smerit şi blând îl are pe Duhul Sfânt, spune Mitropolitul Teofan

„Cel care are pe Duhul Sfânt, mărturisește un părinte, se bucură că este mic și neluat în seamă și se bucură când îi vede pe ceilalți mari și băgați în seamă. Ne bucurăm noi de această stare sau există în noi o încrâncenare de a fi mari, influenți și puternici în lume?”, a întrebat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan în predica de la Pogorârea Duhului Sfânt.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a liturghisit duminică pe esplanada catedralei, dimpreună cu slujitorii lăcaşului de cult mitropolitan.

Ierarhul a subliniat că omul care smerit şi blând îl are pe Duhul Sfânt. Mitropolitul a citat din Părinţii Bisericii şi a spus: „Cel care este zdrobit cu inima, jignit în toate părțile sufletului său, dat la o parte și nu se răzbună pentru această atitudine, Duhul Sfânt îi țese cunună de mucenic.

„Putem noi constata că atunci când suntem batjocoriți și nedreptățiți, avem puterea să-l iubim, să-l binecuvântăm, să nu rostim cuvânt împotrivă în fața celui care nedreptățește? Greu ne este să spunem că este așa”.

Înaltpreasfinţia Sa s-a rugat ca Dumnezeu să ne „dăruiască putere ca ceva din adumbrirea Duhului Sfânt să ne cuprindă și pe noi, pentru a nu pleca din această viața fără a rosti și noi, cu smerenie, cu recunoștință față de Dumnezeu, că din când în când, în ceas de zi, în clipă de Liturghie sau poate la miez de noapte, o anumită undă mângâietoare a prezenței Cerului pe aripile binecuvântate ale Duhului Sfânt a pătruns și întru adâncimile ființei noastre”.

După oficierea Liturghiei, credincioșii au luat parte la slujba Vecerniei plecării genunchilor, unde au fost citite cele șapte rugăciuni special rânduite, în amintirea darurilor Duhului Sfânt.

La final, cei prezenți au primit ramuri și frunze binecuvântate de tei.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente