Omul care îşi aduce aminte de moarte nu îşi mai permite să trăiască oricum – Mitropolitul Clujului

Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost oficiată vineri la Patriarhie de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

După Slujba Vecerniei cu Litie, ierarhul le-a explicat credincioşilor participanţi că „Omul care îşi aduce aminte de moarte şi ştie că zilele lui sunt puţine nu îşi mai permite să trăiască oricum, ci încearcă să trăiască după voia lui Dumnezeu”.

Vorbind despre Răstignirea duhovnicească, tema cuvântului rostit, Înaltpreasfinţia Sa l-a prezentat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou „exemplu absolut de răstignire duhovnicească”, explicând că în contemporaneitate e mai dificil de abordat această temă.

„Într-o lume subjugată de plăcere, în care este o anume repulsie faţă de nevoinţă, post, metanie şi faţă de celelalte acte de pocăinţă, este foarte greu să vorbeşti de răstignire duhovnicească”, a spus Părintele Mitropolit.

Urmare a acestei situaţii, Mitropolitul Clujului a îndemnat la aducerea aminte „că suntem trecători” şi „să purtăm grijă de suflet”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Mulţi dintre pelerinii care vin la Patriarhie zilele acestea de hramul Catedralei Patriarhale au posibilitatea de a întâlni şi ruga Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Bucureşteanul, sfintele lor moaşte fiind aşezate spre închinate în proximitatea lăcaşului de cult.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente