Omagiu adus eroilor la Timişoara:  Prin jertfa lor a înviat credința încătușată a românilor, spune IPS Ioan

„Prin jertfa eroilor martiri au înviat demnitatea, dreptatea și credința încătușată ale românilor și a fost ruptă prima verigă din lanțul care înconjura întreaga țară”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan la momentul liturgic dedicat eroilor din 1989.

Privegherea şi Sfânta Liturghie au fost oficiate la Biserica Martirilor din Timișoara, în subsolul căreia se află urna cu o parte din cenușa eroilor martiri timișoreni arși la crematoriul de la Popești-Leordeni, în urmă cu 31 de ani.

La Sfânta Liturghie din noaptea de 16/17 decembrie au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, preoți din administrația eparhială și clerici care au luptat în decembrie 1989: pr. conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Teologie din Timișoara, rănit prin împușcare, și pr. Ioan Mura de la Parohia Calacea.

În data de 17 decembrie, la Catedrala din Timişoara, ierarhul a săvârşit Slujba Parastasului pentru eroii martiri timişoreni. Au participat Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, oficialități centrale, locale și județene, numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor uciși în Revoluție, asociații și fundații ale revoluționarilor.

Am aprins o lumânare și am vărsat o lacrimă împreună cu părinții care-și plâng copiii, cu soții care-și plâng soțiile, cu soțiile care-și plâng soții împușcați sau arși în Revoluție, a spus mitropolitul Ioan.

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 112/14.12.1993, la Timișoara, oraș-martir, data de 17 decembrie este zi de doliu, întrucât în această zi și-au jertfit viața primii eroi din decembrie 1989.

În această zi, toate instituțiile și autoritățile publice de pe raza municipiului Timișoara au arborat drapelul de stat al României în bernă.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente