„Om lângă om alcătuim o primăvară a vieții”: Teodora Diana Paul, Președinte Studenți pentru viață

Marți, în ajunul Zilei Femeii, Asociația Studenți pentru viață București a împlinit un deceniu de activitate. Alexandra Nadane, fondatoarea organiziației, a realizat un interviu cu actuala președintă, Teodora Diana Paul, o studentă în vârstă de 21 ani.

Interviul a apărut prima dată pe pagina de Facebook a Agenției Basilica, la rubrica #vinereapentruviață, realizată săptămânal de Alexandra Nadane.


Teodora, ce înseamnă pentru tine, personal, și pentru membrii asociației „Studenți pentru viață” Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”?

Luna pentru viață este o perioadă în care putem spune că activitățile pro-viață de informare ating un apogeu, atât prin numărul uriaș de persoane care se implică la nivel național, cât și ca mediatizare – în primul rând prin Marșul pentru viață, dar și prin toate celelalte activități din întreaga lună martie, Luna pentru viață.

Pentru mine personal, pe lângă faptul că este cea mai obositoare lună din an, este și una care îmi aduce poate cea mai mare bucurie, în ansamblu. Este o bucurie să văd cum multe dintre organizațiile de tineri, în special, și alte organizații și instituțiile calcă hotărât în Luna pentru viață și se mobilizează atât de repede să organizeze activități, inclusiv Marșul pentru viață la nivel local.

La Marșul pentru viață 2022 de la București, alături de Alexandra Nadane, fondatoarea Studenți pentru viață și actuala președintă a organizației România pentru viață, co-organizatorul Marșului pentru viață de la București. În stânga, Ioana Revnic, care coordonează atelierele „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Foto: Cătălin Apostol

Este atât de frumos să ne punem creativitatea în slujba unei cauze nobile și binecuvântate! Majoritatea activităților nu sunt evenimente spectaculoase, de mare anvergură, dar cei care participă la ele își întăresc legăturile comunitare, capătă mai multă încredere că binele se poate face și învață concret cum să facă lucruri bune în viața de zi cu zi. Prima zi a Lunii pentru viață este și ziua în care se oferă și se primesc mărțișoare – de aceea, în diferite locuri din țară s-au făcut mărțișoare cu tematică pro-viață.

Cu Studenți pentru viață București am confecționat câteva sute, mai înainte, iar duminică, în 26 februarie, am mers cu ele la un „târg de mărțișoare”, la Parohia Sfinții Arhangheli – Huedin, din București, care a organizat un târg de mărțișoare pro-viață. Și pentru cei care le-am făcut, și pentru cei cărora le-au plăcut și le-au luat pentru a le oferi, a fost ca o rază de soare, o împletire de voie bună, muncă și un scop înalt. Este o energie sufletească pe care nu poți să nu o simți când faci aceste lucruri, care nu sunt complicate, dar care necesită o dăruire de sine.

Tot acum, la începutul Lunii pentru viață, a început și campania online „Și inima mea bate pentru o nouă viață” – iarăși un lucru simplu, acela de a posta o fotografie cu mâinile în forma inimii, dar cât de mult spune acest gest și, mai ales, cât de mult înseamnă având în vedere că el se adresează celor mai vulnerabili dintre noi, celor a căror inimioară bate dar ale căror vieți nu sunt totdeauna în siguranță.

Revenind la caracterul special al Lunii pentru viață și al Marșul pentru viață, care oferă cele mai importante și mai vizibile activități de informare din an, trebuie spus că ele se fundamentează pe faptul că suntem pro-viață în fiecare zi din an!

Sper că nu se sperie nimeni dacă spun că a fi pro-viață este un job full time, 24/7 – o slujire, mai bine zis, continuă. Putem și e nevoie să acționăm pro-viață oricând, oriunde, orice am profesa.

Mereu putem spune o încurajare unei femei însărcinate îngrijorate.

Poate cu ceva efort, dar mereu puteam avea capacitatea să îi oferim sprijin cu lucruri de care are nevoie pentru ea și copilaș și oricând îi putem oferi o informație salvatoare, cum ar fi indicarea unui loc în care să găsească resurse pentru femei însărcinate.

Teodora Diana Paul împreună cu voluntarii Marșului pentru viață 2022 de la București. Foto: Cătălin Apostol

Și într-o lume a socializării uneori excesive, dar și a însingurării în tăcere, putem să împărtășim altora informații și trăiri despre problema crizei de sarcină și despre frumusețea vieții din pântece, care dau sens socializării și care pot salva din crize (fără să ne însușim rolul medicului, când este vorba de aspecte medicale).

Din altă perspectivă, Luna pentru viață și Marșul pentru viață sunt și un bilanț: ne ajută să expunem tot ceea ce s-a muncit de-a lungul anului și de-a lungul anilor în care am fost constanți în activitatea pro-viață.

Ce te motivează să-ți dorești un viitor pro-viață și cum arată acest viitor din perspectiva ta?

Da, „Viitorul este pro-viață” este tema Lunii și a Marșului din acest an. Ca toate temele anilor de până acum, și aceasta este una firească, din categoria adevărurilor pe care avem nevoie să le mărturisim pentru a le aprofunda împreună cu ceilalți.

Îmi doresc un viitor pro-viață pentru că știu că nu se poate altfel! Nu se poate ca o societate să reziste pe termen lung și cu atât mai puțin să se dezvolte spre binele oamenilor dacă nu îmbrățișează și nu cultivă o cultură a vieții.

O societate care nu învață să aibă grijă de copiii ei nu are cum să aibă viitor, pentru că o societate este atât de puternică și de rezistentă pe cât este de capabilă să poarte de grijă și să îi apere pe cei mai vulnerabili membri ai ei.

Un viitor pro-viață înseamnă un viitor construit de un prezent în care ne dorim și facem eforturi pentru ca fiecare viață umană să fie prețuită și protejată, din primul moment în care ea apare, cel al concepției, și până la finalul ei natural. Un viitor pro-viață înseamnă înțelegerea că omul este om indiferent de orice caracteristici personale și că viața este un dar unic și irepetabil, dar că viața este vulnerabilă și are nevoie de sprijin.

În 2018, Marșul pentru viață de la București s-a desfășurat printre nămeți, după o zăpadă serioasă căzută în luna martie. Foto credit: Cătălin Apostol

Un viitor pro-viață este un viitor mai bun, construit pe un prezent care îl dorește, la rândul lui aflat pe un trecut din care învață lecții. Avem de învățat lecția vulnerabilității vieții mai ales din ultima sută de ani și avem de construit mecanisme eficiente de sprijin. Sigur, astfel de mecanisme nu sunt doar plase de siguranță socială, ci au ca rădăcină dragostea de aproapele, iar aceasta, la rândul ei, își are rădăcina ultimă în chipul lui Dumnezeu în om și în conlucrarea cu Dumnezeu.

Pe scurt: un viitor pro-viață trebuie construit în mod activ, doar așa va exista. Există un proverb care spune că nu se face primăvară doar cu o floare, dar mărțișor lângă mărțișor, activitate lângă activitate, om lângă om alcătuim o primăvară a vieții!

De ce să participăm la Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață” de sâmbătă, 25 martie?

Marșul pentru viață este un prilej unic de unitate între oameni. Fiecare venim din zona noastră profesională, zona de vârstă, unii tineri, alții vârstnici, unii singuri, alții cu familii, și ne regăsim împreună. E o bucurie să vezi oameni cu același crez și să conlucrezi cu ei.

Această unitate nu este doar între cei de față, ci simți că ești împreună cu oameni de pretutindeni – să nu uităm că Marșul pentru viață se face în foarte multe țări din lume și organizatorii își trimit reciproc mesaje de susținere în engleză, video. Mai mult decât atât, există înaintași care au apărat viața, care au apărat adevărul și binele. Este o unitate mai presus de cele văzute și de aici.

Membrii și voluntarii Asociației Studenți pentru viață București la un deceniu de la înființarea acesteia. Foto credit: Facebook / Studenți pentru viață București

Apoi, arătăm lumii că suntem mulți care iubim viața, care prețuim viața, care dorim să ocrotim viața în toate stadiile ei de dezvoltare. Prin aceasta ne adresăm în special femeilor în criză de sarcină și copiilor lor, făgăduindu-le că vor avea soluții, sprijin și oameni care să le ofere acestea. Îi încurajăm să ne ceară ajutorul.

Marșul e ca un strigăt: „Hei, suntem aici, vrem să te ajutăm, chemă-ne!” E minunat ca cineva să afle că este iubit și prețuit fără a fi cunoscut, este o încurajare de a ieși din însingurarea dată de criză.

Dar Marșul ne arată și nouă, celor care desfășurăm activități pro-viață, la nivel personal sau instituțional, că nu suntem singuri. Susținerea reciprocă este foarte importantă. Pentru că făptuirea nu este ușoară, ba este foarte grea uneori. Iar la Marș descoperi această mare „comunitate” de oameni. Este o motivație care ne dă dinamism. Și avem nevoie de asta o dată pe an!

Marșul pentru viață 2017 de la București, unde Studenți pentru viață a fost în mod tradițional unul dintre organizatori. Mișcarea pro-viață sprijină atât femeia, cât și copilul. Foto credit: Facebook / Dinu Savopol Photography

Așa că haideți la Marșul pentru viață, haideți să transmitem mesajul vieții celor care au atât de mare nevoie de el. Haideți să ne cunoaștem și să devenim o mișcare mai coagulată, mai puternică și mai iubitoare!

Anul trecut aproape 70% dintre participanții la Marșul pentru viață București au fost tineri. Care este mesajul pe care generația ta îl transmite societății despre problematica pro-viață?

  • În trei sms-uri? Iată:
    Fiecare viață este un dar, fiecare om este infinit de prețios și imposibil de înlocuit fiecare om poate fi o bucurie pentru cei din jur și cei din jur pentru el.
  • De ce să pierdem pe unii dintre noi, de ce să fim indiferenți când suferința și frica conduc la pierderi de vieți, când există soluții pentru mamă și copil?
  • E firesc să ne dedicăm unei lucrări care sprijină fiecare ființă umană să fie tratată cu demnitate și să se bucure de dreptul fundamental la viață, așa cum și nouă ni s-a dat șansa să ne bucurăm de el.

Studenți pentru viață este o pepinieră în care se formează viitorii membri ai unei societăți pro-viață. Maria Eliza Cloțea, medic pro-viață și fostă președintă Studenți pentru viață București, la Marșul pentru viață organizat de asociație în Capitală în 2017. Foto credit: Facebook / Dinu Savopol Photography

Din 7 martie 2013, când a fost înființată Asociația Studenți pentru viață la București, și până în prezent, sute de tineri din diferite generații au continuat să avanseze pas cu pas către o societate pro-viață, o societate a compasiunii și solidarității autentice cu femeia și copilul.

Organizația promovează valorile vieții în rândul tinerilor, oferă educație și informare pro-viață, dar și sprijin material pentru tinerele mame.

Filiale Studenți pentru viață există și în centrele universitare Iași și Suceava.

Sursa foto: Facebook / Teodora Diana Paul

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente