Peste o sută de elevi din toată țara participă în București la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe. Evenimentul a fost deschis miercuri seară, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Ceremonia a fost precedată de un Te Deum, slujbă oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Încurajarea Patriarhului
Patriarhul Daniel i-a încurajat pe elevi înaintea competiției și le-a spus că „Dumnezeu nu ne cere biruințe spectaculoase, ci fidelitate statornică, inimă deschisă harului Său și dorința de a lucra binele până la capăt”.
„Nu vă temeți de provocările contemporane”, a îndemnat Părintele Patriarh, deoarece „cu cât calea este mai dificilă, cu atât cununa biruinței este mai strălucitoare”.
Patriarhul a subliniat importanța educației creștine într-un timp în care secularizarea tinde să golească de sens viețile tinerilor și a mulțumit profesorilor, preoților și părinților care, „prin efort susținut, prin rugăciune și exemplu viu, zidesc temelia viitorului vostru”.
„Ei sunt adevărați slujitori ai Bisericii și ai neamului”, a spus Patriarhul României. Vezi cuvântul integral.

București, sub semnul luminii
În continuare, a luat cuvântul Cătălin Pîslaru, Consilier în cadrul Ministerului Educației și Președinte executiv al olimpiadei.
Acesta s-a arătat emoționat de eveniment, fiind el însuși absolvent de seminar teologic, și le-a urat bun venit elevilor.
„București este astăzi, datorită vouă, un spațiu privilegiat ce stă sub semnul luminii al miracolului, al credinței și al emoției sacre. București este capitala cu o autentică vocație spirituală, este orașul cu valențe culturale, iar aceste zile vă sunt dedicate vouă, tinerilor seminariști din toată țara, căci tinerețea este vârsta speranței, a energiei, a creativității, vârsta la care imposibilul devine posibil”.
Credință și luciditate
La rândul său, Ionel‑Florian Lixandru, Inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a subliniat că această olimpiadă este mai mult decât un concurs: „Este o mărturie a convingerii că educația și spiritualitatea pot merge mână în mână, că formarea minții nu poate fi separată de formarea caracterului și a sufletului”.
„Într‑o lume în care valorile se diluează și drumurile par să se piardă, cei care au ales drumul Teologiei demonstrează că credința poate fi trăită cu luciditate, discernământ și responsabilitate, iar Biserica, prin tinerii ei, își găsește necontenit vocația de a înnoi lumea prin iubire, adevăr și jertfă”, a spus Ionel‑Florian Lixandru.
Un an special
În cadrul festivității a luat cuvântul apoi Pr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București, Președintele comisiei centrale a olimpiadei.
Părintele profesor a subliniat particularitățile competiției în Anul centenar al Patriarhiei Române, referindu-se mai ales la canonizările noilor sfinți români: „Suntem, așadar, părtași la o mare sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Române și la o sărbătoare a Ortodoxiei – pentru că sfinții români sunt cinstiți nu numai de poporul român, ci mai ales în Grecia și în Sfântul Munte Athos există un interes profund pentru acești sfinți”.
În acest context, Patriarhul României a venit cu mențiuni privind viitoarele canonizări. Preafericirea Sa a vorbit despre canonizarea, în 2026, a unor românce cu viață sfântă și a menționat că se așteaptă, în această toamnă, răspunsul Patriarhiei Ecumenice privind proclamarea a patru sfinți români athoniți.

Cei 111 elevi participanți la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe vor susține joi, la ora 10:00 proba scrisă a competiției.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu