Ofrandă de cultură adusă Sfinților Brâncoveni

Sfinții Brâncoveni au rămas în conștiința poporului român ca mari iubitori de cult și de cultură, motiv pentru care tricentenarul mucenicescului lor sfârșit a reaprins mărturia simfoniei dintre aceste două valori perene, informează Ziarul Lumina. Cele două zile de cinstire liturgică la ctitoriile brâncovenești de la kilometrul 0 al României și de la Mogoșoaia s-au prelungit duminică seara, într-o profundă notă culturală, cu un inedit concert vocal simfonic dedicat Sfinților Brâncoveni, găzduit de Ateneul Român.

Sub bolta generoasă a monumentului-simbol al culturii românești, căldura vocilor bizantine a întâlnit măiestria instrumentelor muzicale, afirmând împreună profunzimea sintezei brâncovenești dintre credință și cultură. Întâlnirea dintre Grupul de psalți Tronos al Catedralei Patriarhale, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă, și Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga, a fost o premieră în spațiul artistic românesc, deoarece a îmbinat armonios piese muzicale din moștenirea Răsăritului și din patrimoniul Apusului, după modelul artei brâncovenești care a reușit să asimileze în mod strălucit valori culturale orientale și occidentale. Grupului de psalți și orchestrei li s-a alăturat, în acest act de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni, și Corul Accoustic, condus tot de dirijorul Daniel Jinga.

În același duh de pioasă cinstire, numeroși bucureșteni, iubitori de muzică și de frumos, au însuflețit aula bătrânului ateneu, nerăbdători să audieze pentru prima dată un cor de muzică psaltică orchestrat simfonic. În mijlocul lor a fost primit, în acordurile imnului patriarhal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoțit de ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii noastre, precum și de ierarhi veniți din Bisericile Ortodoxe surori ajutate în trecut, în vremuri de restriște, de Sfântul Constantin Brâncoveanu. Patriarhul României a deschis concertul cu un cuvânt de omagiu adus Sfinților Brâncoveni, intitulat: „Lumina care transformă jertfa sângeroasă în biruință spirituală”, și a oferit distincții bisericești celor care, prin munca lor, promovează valorile culturii și artei brâncovenești.

Prima parte a concertului i-a reunit, pe scena Ateneului, pe membrii Grupului de psalți Tronos și pe cei ai Orchestrei Metropolitane București, care au interpretat cântări liturgice acompaniate simfonic: „Priveghere” de Nicolae Lungu; „Mărturisiți-vă Domnului”, glasul I, de Anton Pann; „Troparul Sfinților Martiri Brâncoveni”, glasul IV, de diac. Cornel Coman; „Canonul Sfinților Martiri Brâncoveni”, cântarea a VII-a în glasul VIII și cântarea a IX-a în glasul I, și „Fecioară, Maică…”, glasul V, melodie athonită pe versuri ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată Corului Accoustic, un cor de prestigiu care are o colaborare mai veche cu Orchestra Metropolitană București, precum și cu Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi, unde obișnuiește să cânte duminica slujba Sfintei Liturghii, prin grija părintelui paroh Vasile Ioana. Împreună cu orchestra, a interpretat cântări de inspirație creștină din cultura occidentală: „Sanctus”, de Karl Jenkins; Simfonia nr. 9 în Mi minor („Din lumea nouă”), mișcarea a IV-a – fragment de Antonín Dvorák; „Kyrie eleison” din Messa di Gloria, de Giacomo Puccini; și „Dies irae” din Messa de Requiem, de Giuseppe Verdi. Corului i s-a alăturat mai târziu solista Ana Cebotari, artist liric de renume internațional, care a colaborat cu prestigioase instituții de profil, precum Opera Națională Română, Filarmonica „George Enescu”, Radiodifuziunea Română, acompaniată de importante orchestre, sub bagheta unor dirijori ca Jin Wang, Adrian Butterfield, Tiberiu Soare, Dumitru Goia, Kenneth Tucker, Daniel Jinga ș.a. În cadrul concertului a cântat „Nella Fantasia”, de Ennio Morricone, și „Pie Jesu”, de Andrew Llyod Webber, încheind excepțional cu două piese din folclorul românesc: „Cântec de leagăn” și „Lie, ciocârlie…”.

Bucuria spectatorilor a fost sporită de prezența actorului Dorel Vișan, care a strecurat în repertoriul concertului trei momente artistice de excepție, prin care a elogiat remarcabila personalitate a Sfântului Constantin Brâncoveanu, precum și frumusețea sufletului românesc, atât de greu încercat în curgerea învolburată a istoriei noastre naționale. Într-o interpretare plină de sensibilitate, maestrul a înviat pentru câteva clipe glasul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, care își încuraja copiii în fața călăului otoman sau care vorbea cu cutremur despre datoria sfântă pe care o are față de țară și față de credința creștină.

Apogeul serii l-a constituit „Balada Brâncovenilor”, un text popular cules de Vasile Alecsandri, care, în interpretarea Grupului de psalți Tronos și cu ajutorul orchestrei, a creat o puternică stare de emoție în rândul ascultătorilor, puși în fața cutremurătorului tablou al martirajului Sfântului Constantin Brâncoveanu și al familiei sale. Momentele sollo, interpretate de arhid. Mihail Bucă și pr. Cristian Alexandru, au redat, ca un arc peste răstimpul celor trei secole, dialogul monumental dintre Sfântul Voievod Constantin și sultanul Ahmed III, care îi cerea: „Lasă legea creștinească / Și te dă-n legea turcească!” Nimic nu a clintit, însă, credința voievodului, nici măcar decapitarea sub ochii lui a propriilor fii. I-au rămas doar cuvintele: „Mare-i Domnul Dumnezeu! / Creștin bun m-am născut eu, / Creștin bun a muri vreu!” Sunt cuvintele rostite cu preț de sânge pe care sfântul le-a lăsat moștenire poporului român, cuvinte de aur care au răsunat din nou, prin glasul psalților și sunetele fine ale orchestrei, în bolta pictată cu istorie a Ateneului Român.

Distincții pentru promotorii valorilor brâncovenești

În deschiderea concertului vocal-simfonic „Cinstire Sfinților Martiri Brâncoveni”, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat mai multe ordine și diplome celor care se înscriu în eforturile de promovare a valorilor culturale și artistice brâncovenești și celor au sprijinit organizarea evenimentului. Astfel, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, actorul Dorel Vișan, dirijorul Daniel Jinga și părintele arhidiacon Mihail Bucă au primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, iar solista Ana Cebotari a primit Ordinul „Maria Brâncoveanu”. De asemenea, Traian Radu Negrei, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Andrei Dumitriu, directorul general al Ateneului Român, și Nicolae Licareț, directorul adjunct artistic al instituției, au primit Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” și medalia omagial-comemorativă „Anul Euharistic și Anul Sfinților Brâncoveni”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai oferit Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” artistei Elena Murariu, în cadrul vernisajului expoziției „Puterea viziunii”, care a precedat concertul.

Concertul vocal-simfonic „Cinstire Sfinților Martiri Brâncoveni” a fost organizat de Patriarhia Română, cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Municipiului București și cu susținerea Primăriei Sectorului 1.

Comentarii Facebook


Știri recente