Oficialităţi în vizită la Centrul eparhial din Roman | „Recunosc meritele Bisericii în pandemie”

Ambasadorii la Bucureşti ai statelor Belarus, Palestina și Maroc, și consilieri economici ai ambasadelor Olandei și Federației Ruse au vizitat miercuri Centrul Eparhial de la Roman. Oaspeţii au fost primiţi de Arhiepiscopul Ioachim.  

În mesajele transmise cu prilejul vizitei, oficialii au fost apreciativi la adresa Bisericii.

Marchal Wunand, Consilierul economic al Ambasadei Olandei, a apreciat eforturile depuse în perioada pandemiei. „Aș vrea să recunosc meritele Bisericii Ortodoxe Române în această perioadă de pandemie. Este o piatră a speranței pentru foarte mulți dintre cetățenii acestei țări și sunt sigur că oferiți mult ajutor celor care suferă în această perioadă”, a subliniat domnia sa.

Delegaţia a fost formată din: ES Andrei Grinkevich, Ambasadorul Belarusului în România, ES Hassan Abouyoub, Ambasadorul Marocului în România, ES Fuad Kokaly, Ambasadorul Palestinei în România, ES Alexander Tuyrin, consilier economic al Ambasadei Federaţiei Ruse, Tudor Afanasov, Președintele Camerei de Comerț Rusia-România, Marchal Wunand, Consilier economic al Ambasadei Olandei şi alte oficialităţi.

Ambasadorul Belarusului şi-a arătat recunoştinţa faţă de Arhiepiscopul Ioachim cu care s-a întâlnit şi în alte rânduri.  

„Este o plăcere și o onoare pentru mine să vizitez frumoasa dumneavoastră biserică și sediul Arhiepiscopal. Nu sunt pentru prima dată aici și mereu profit de fiecare ocazie care mi se oferă pentru a vizita Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, a spus ES Andrei Grinkevich.

Delegaţia a vizitat Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, Muzeul eparhial, Grădinița, Centrul de zi și Capela din Parcul Melchisedec – Fundația „Episcop Melchisedec Ștefănesc”.

„Mă bucur să mă aflu aici, în această regiune frumoasă. Nu este prima dată când vin aici, deoarece prima dată am fost la Roman acum 35 de ani, iar ultima dată am fost în anul 2019, când am petrecut momente minunate. Vă mulțumesc pentru ospitalitate și vă doresc sărbători pascale fericite! ”, a precizat ES Hassan Abouyoub.

Ambasadorul Palestinei a evidenţiat legăturile bune existente între popoarele român şi palestinian.

„Mii de români vizitează Palestina în fiecare an bucurându-se de vestigiile religioase de la Locurile Sfinte. Doresc tuturor românilor sărbători frumoase și Paște fericit!”, a spus ES Fuad Kokaly.

„Pacea nu cade singură din cer, ci trebuie să luptăm pentru ea. Este o diferență între pacea lui Dumnezeu și pacea diplomatică”.

Arhiepiscopul Ioachim l-a oferit pe Sfântul Ştefan cel Mare drept exemplu de conducător care a luptat pentru pacea europeană sub semnul Crucii. Este un simbol al României şi al românismului, a spus ierarhul.

„El apăra Poarta Creștinătății, care pe atunci era Moldova. Chiar și astăzi, între spiritualitatea slavă și cea greacă, România este ca o placă turnantă pe unde gravitează toate ideile și culturile popoarelor care pendulează într-o parte sau alta a lumii. Dacă tragem o linie de la Gibraltar la Urali, România apare în centru, deci am putea spune că ea nu este la marginea Uniunii Europene, ci chiar în centrul ei. Nu știu dacă Sfântul Ștefan cel Mare a reușit în demersul său, însă ceea ce știu este că dacă vom căuta pacea lui Dumnezeu, toate celelalte se vor adăuga nouă”.

Vizita a fost organizată la inițiativa dlui Marian Ovidiu Stănică, Președinte al Federației Europene a Camerelor de Comerț Bilaterale.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente