Ocnița, Ținutul Hotinului: Episcopul Antonie a sfinţit un monument dedicat eroilor din Armata Română

Episcopul de Bălţi a sfințit vineri la Ocnița, în Ținutul Hotinului, un monument dedicat eroilor din Armata Română căzuți în luptele cu Armata Sovietică de ocupație, din al Doilea Război Mondial.

Mai mulți clerici din eparhie i s-au alăturat ierarhului în slujire. Preasfinția Sa a oficiat și un Parastas pentru eroi.

La ceremonie au participat Excelenţa Sa Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, Marcel Gîrtopan, Viceprimarul din Ocnița, Eugen Șipcalov, Vicepreședintele raionului Ocnița al Republicii Moldova, și Iurie Guțu, Directorul firmei Trinex din Chișinău.

Preasfințitul Părinte Antonie a adus un omagiu ostașilor români și a apreciat munca depusă de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum, pentru reabilitarea memoriei eroilor români căzuți pentru dezrobirea Basarabiei.

Vineri, 7 octombrie 2022, Episcopul de Bălţi a sfințit la Ocnița, în Ținutul Hotinului, un monument dedicat eroilor din Armata Română căzuți în lupta cu Armata Sovietică de ocupație. Foto: Episcopia de Bălți

Pentru ajutorul acordat la amenajarea monumentului, ierarhul a înmânat Diplome de gratitudine lui Iurie Guțu, Directorul SA Trinex din Chișinău, și lui Vladimir Acatrini, Președintele Asociației Bibliotecarilor Bucovinei.

La rândul său, Consulul general al României la Bălţi a declarat că bunăstarea viitoare se clădește pe memoria trecutului, „înţelegând ceea ce generaţiile anterioare au făcut prin jertfă”.

Lucrarea s-a realizat prin eforturile Asociației Monumentum. Alexandru Muturniuc, membru al organizației, a declarat pentru TVR Moldova că aceasta s-a înființat pentru a remedia o stare de fapt importantă pentru memoria comunitară: monumentele din Basarabia au avut o soartă proastă după venirea  puterii sovietice și au nevoie de refacere.

Vineri, 7 octombrie 2022, Episcopul de Bălţi a sfințit la Ocnița, în Ținutul Hotinului, un monument dedicat eroilor din Armata Română căzuți în lupta cu Armata Sovietică de ocupație. Foto: Episcopia de Bălți

La marginea cimitirului din Ocniţa erau cinci cruci vechi din piatră, despre care puţini ştiau cui aparţin. În acel loc au fost înhumaţi 15 ostaşi români uciși pe front în luptele care s-au dat în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Troița instalată vineri le va reaminti trecătorilor despre curajul eroilor români.

Asociația Monumentum lucrează la identificarea fiecărui ostaș român căzut la datorie în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Monumentul de la Ocnița este cel deal 48-lea ridicat sau restaurant de organizație în memoria eroilor.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente