Obicei din vremuri de restriște, la mare cinste și acum în Hunedoara

De aproape 40 de ani, încă din timpul comunismului, vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău a inițiat un obicei frumos, cel de a săvârși Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localități de pe Valea Mureșului, informează „Ziarul Lumina”.

Astfel, joi, 20 martie, Sfântă Taină a Maslului s-a săvârșit în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Banpotoc, Protopopiatul Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei.

Prezenți în număr mare, credincioșii din Banpotoc sau din alte localități hunedorene, s-au rugat împreună cu soborul de preoți slujitori.

La finalul slujbei, după rânduială, a ținut un cuvânt de învățătură părintele Daniel Baraboiu de la Parohia Bobâlna, Protopopiatul Orăștie.

O particularitate a acestui obicei, statornicit în vremuri de restriște, când Biserica era prigonită de autorități, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice. Părintele Ioan Sabău, împreună cu preoții care au început această lucrare duhovnicească, au luat această hotărâre pentru a feri Biserica de acuzațiile de mercantilism pe care le-ar fi putut isca un astfel de eveniment care reunea în sfintele lăcașuri credincioși din mai multe localități, lucru nedorit de autoritățile comuniste. Încă din acele vremuri, credincioșii din satul care primește vizita acestui eveniment duhovnicesc pregătesc pentru a dărui tuturor celor care participă la slujba din satul lor câte un colăcel. Aceasta pentru că mulți dintre cei care participă vin direct de la serviciu, fără a mai ajunge să ia masa și, de cele mai multe ori, ajung seara la casele lor.

Până acum, de când a început Postul Mare, Taina Sfântului Maslu s-a săvârșit în bisericile din localitățile Folt, Simeria, Uroi, Rapolt și Banpotoc, urmând ca până la finalul Postului să fie vizitate și localitățile Boiu, Rapolțel, Chimindia, Simeria Veche, Săulești și Bobâlna.

Comentarii Facebook


Știri recente