Oaspeți din Georgia la sărbătoarea Sf. Antim Ivireanul de la Râmnicu Vâlcea, orașul ocrotit de ierarhul martir

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost sărbătorit marți la Râmnicu Vâlcea, orașul al cărui ocrotitor spiritual este, în prezența unui ierarh din țara de origine a sfântului, Mitropolitul Theodor de Ahaltsihe și Tao-Klargeti. La sărbătoare au participat și alți oaspeți din Georgia, printre care și un cor de copii.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie, iar ierarhul oaspete a rostit cuvântul de învățătură.

Li s-au alăturat în slujire Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Qais, episcop vicar patriarhal (Patriarhia Antiohiei), cărora li s-au alăturat stareți ai mănăstirilor vâlcene și clerici din Protoieria Râmnicu-Vâlcea.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost sărbătorit marți, 27 septembrie 2022, la Râmnicu Vâlcea, orașul pe care îl ocrotește. IPS Varsanufie (stânga) a oficiat Sf. Liturghie împreună cu mitropolitul georgian Theodor (dreapta). Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Au mai participat Excelența Sa, Nina Pipia, consul, deputatul georgian Anton Obolashvili, părintele profesor Alexi Ksuthashvili, starețul Grigori Kurtsikidze al Mănăstirii „Sfântul Antim” din Georgia și Corul de copii „Irmisa” din satul natal al Sfântului Antim Ivireanul.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Theodor de Ahaltsihe și Tao-Klargeti a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Despre virtuțile sfântului a vorbit și Arhiepiscopul Varsanufie: „A oferit cărţi slujitorilor sfintelor altare şi întregului popor însetat de credinţă şi cultură, ceea ce a condus la consolidarea unității limbii textelor religioase, o unitate tematică și lingvistică, deopotrivă”.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost sărbătorit marți, 27 septembrie 2022, la Râmnicu Vâlcea, orașul pe care îl ocrotește. IPS Varsanufie (foto) a oficiat Sf. Liturghie împreună cu mitropolitul georgian Theodor. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

„Meritele sale au fost apreciate de generațiile care i-au urmat pe tărâm cultural și care au așezat limbajul bisericesc la temelia limbii române literare în secolele următoare, încât, cu totul meritoriu, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost așezat în galeria ctitorilor de cultură și limbă românească”, a mai spus ierarhul.

Cinstit în rândul sfinților, a fost ales în anul 1999 drept Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, oraș căruia i-a deschis drumul spre devenirea sa drept „capitală a tipografilor””, a accentuat Înaltpreasfinția Sa.

Liturghia de marți a încununat o serie mai amplă de manifestări cultural-religioase dedicate sfântului la Râmnicu Vâlcea, orașul pe care îl ocrotește.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost sărbătorit marți, 27 septembrie 2022, la Râmnicu Vâlcea, orașul pe care îl ocrotește. La sărbătoare au participat și alți oaspeți georgieni, printre care un deputat și un cor de copii. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul a fost Episcopul Râmnicului timp de trei ani, între 1705 și 1708, perioadă în care a tipărit acolo Liturghierul și Molitfelnicul – cărți liturgice care, prin circulația lor foarte răspândită, au unificat limba română literară din teritoriile locuite de români.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente